De shirts van Girav worden gemaakt van Amerikaans katoen en hier is bewust voor gekozen. Biologisch katoen vind je dus ook niet in onze collectie. Waarom wij voor Amerikaans katoen hebben gekozen en wat de doorslaggevende punten waren lees je hier.

Wat is Amerikaans katoen?

Girav maakt gebruik van Amerikaans katoen dat afkomstig is uit Californië, Florida en Texas. Deze katoensoort kenmerkt zich door een langere vezel in vergelijking met andere katoensoorten. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Het katoen is sterker dan normaal katoen.
  • Geweven en gebreide doeken van dit katoen zien er mooier en egaler uit.
  • Kleding van Amerikaans katoen heeft minder krimp en gaat langer mee.

Amerikaans katoen sterk doorontwikkeld. Hierdoor worden er veel minder pesticiden of bestrijdingsmiddelen gebruikt en is er een kwalitatief hoge opbrengst per hectare, die hoofdzakelijk machinaal wordt geoogst.

Wat is biologisch katoen?

Biologisch katoen wordt hoofdzakelijk in India verbouwd (74% van de wereldproductie in 2014). Biologisch katoen komt per definitie van katoenplanten die niet genetisch zijn gemodificeerd. Er worden geen of natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. De vezellengte van de katoen is korter en de plant heeft een minder hoge opbrengst per hectare dan Amerikaans katoen.

Biologisch katoen wint sterk aan populariteit. Dit komt vooral door de woorden ‘biologisch’ en ‘organic’, die de laatste jaren krachtige marketing termen zijn geworden.

Amerikaans katoen vs. Biologische katoen

Amerikaans katoen heeft een hoge kwalitatieve opbrengst per hectare. Zodoende is er minder grond nodig om een bepaalde hoeveelheid katoen te produceren en hierdoor wordt er minder water verbruikt. Ter vergelijking: het produceren van een T-shirt van Amerikaans katoen kost 800 liter water, terwijl de productie van een T-shirt van biologisch katoen 2.500 liter water kost.

Daarnaast heeft biologisch katoen een kortere vezellengte, waardoor de stof minder sterk en mooi is dan Amerikaans katoen. Een ander voordeel van Amerikaans katoen is het gebruik van een minimale hoeveelheid pesticiden – er wordt gezegd tot wel 80% minder dan bij reguliere katoen.

Door sommige wetenschappers geopperd dat de productie van biologisch katoen ten opzichte van Amerikaans katoen milieuvoordelen bevat; er zijn lagere risico’s voor waterverontreiniging door de afvoer van pesticiden.

Milieubewuste shoppers kunnen naar meer kijken dan enkel de manier waarop het katoen geteeld wordt. Voordat een biologisch katoenen kledingstuk in de winkel terecht komt, wordt het nog gebleekt en geverfd: één van de meest intensieve chemische stappen in het productieproces van kleding.

Welke keuze maakt Girav?

Het maken van een keuze voor biologisch katoen of Amerikaans katoen is moeilijker dan het op voorhand lijkt. Na het afwegen van alle voor- en nadelen, kiest Girav op dit moment voor Amerikaans katoen met een langere levensduur en betere kwaliteit. Maar we blijven de ontwikkelingen op dit gebied nauwgezet volgen.

Wat is de beste keuze als consument?

Het beste advies is vasthouden aan een eenvoudige stelregel: koop minder, maar betere kleding die lang(er) meegaat. Dit is de meest effectieve en eenvoudige manier om de impact van kledingproductie op het milieu positief te beïnvloeden.

Kies bijvoorbeeld voor goede basics die minder modegevoelig en makkelijk met elkaar te combineren zijn. Zo creëer je op milieubewuste wijze continu een nieuwe look.

Draag je kleding daarnaast langer en was deze alleen als het nodig is. Het wassen (en drogen) van kleding kost namelijk ook veel water en energie.

Enkele Girav producten van Amerikaans katoen

Girav New York T-shirt Zwart
Sydney: Regular Fit – Ronde halsNew York: Regular Fit – V-hals

Lees meer: