Er is geen T-shirt hetzelfde, maar naar welke punten moet je kijken om de kwaliteit van het T-shirt te kunnen beoordelen? In dit blogartikel zoomen we in op een vijftal criteria waar Girav veel waarde aan hecht.

1. Lange vezels vs. korte vezels

Lange katoenvezels hebben over het algemeen een hogere kwaliteit dan korte vezels. De lange vezels zorgen ervoor dat T-shirts minder snel pluizen, gladder aanvoelen en sterker zijn. Het Pima katoen dat Girav gebruikt voor haar T-shirts, pullovers en polo’s is tot wel 35% sterker dan normaal katoen.

2. Het garen

Het garen is ook een belangrijk criterium voor de kwaliteit van een t-shirt. Zo is een t-shirt met compact garen van hogere kwaliteit dan een t-shirt met normaal garen.

3. Antikrimpbehandeling

Een derde criterium voor de kwaliteit is de behandeling tijdens het fabriceren van een t-shirt. De kwaliteit zal beter zijn wanneer een t-shirt tijdens het productieproces wordt gestoomd. Het stomen van de t-shirts zorgt ervoor dat ze minder snel krimpen.

4. De dikte van het katoen

T-shirts van een hogere kwaliteit bevatten over het algemeen een hoger percentage stof per vierkante meter. Meestal ligt het gewicht op 80 – 300 gram per meter. De meeste T-shirts van Girav zijn gemaakt van 170 gram Pima katoen, wat door haar langere vezels in het hogere segment valt.

Sydney – Normale dikte katoenSydney Heavy – Extra dik katoen

5. Voorbehandelingen

T-shirts van een hogere kwaliteit hebben meerdere voorbehandelingen ondergaan. Denk hierbij aan voorwassen, drogen, het krijgen van een wassing, stabiliseren van de stof en het voorkrimpen. Deze voorbehandelingen zorgen ervoor dat de t-shirts nauwelijks krimpen en goed in model blijven.

6. De wassing

Een belangrijke voorbehandeling is de wassing van een t-shirt. Bij de wassing krijgt de stof een bepaalde finish, die ervoor zorgt dat de stof extra zacht aanvoelt en de kwaliteit van het t-shirt verbetert.