Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, direct verzonden

Care

Wat te doen tegen statische kleding?

Wat te doen tegen statische kleding? Niets zo vervelend als steeds een ‘tik’ krijgen, of een schok als je iets van metaal aanraakt. Gelukkig hoeft dat ook niet. Wij helpen je statische kleding ontladen. En te voorkomen dat je kleren statisch worden.

Eerst leggen we je uit waarom kleding statisch geladen raakt. Dat helpt je hier beter mee om te gaan, om het te voorkomen en dus niet steeds een schok te krijgen als je iets aanraakt. En misschien heb je het wel gemerkt, maar gek genoeg gebeurt dat vooral in de wintermaanden.

Waarom wordt kleding statisch?

Dat je kleding statisch wordt komt door het tegen elkaar wrijven van twee materialen. De statische lading ontstaat bijvoorbeeld tijdens het wassen en drogen. Vooral in de droger wrijven de materialen langs elkaar, dus laden ze elektrisch op. Met name synthetische materialen zoals polyester zijn hier gevoelig voor. Het polyester houdt elektrische lading beter vast dan bijvoorbeeld katoen.

Tip: je hebt hier vooral last van in de winter. De lucht is dan veelal droger, waardoor elektrische lading langer blijft hangen. Er zit te weinig vocht in de lucht om de statische lading kwijt te raken. Dat merkt jij zodra je de deurklink of iets anders van metaal vastpakt. Schok!

Wat te doen tegen statische kleding?

Gebruik wasverzachter of drogerdoekjes

Met een beetje wasverzachter tijdens het wassen zal je merken dat je veel minder last hebt van statische kleding. Het voorkomt dat je kleren statisch worden, dankzij een dunne coating die erop ontstaat. Het neutraliseert de kleding als het ware, waardoor je geen last meer hebt van de schokken of ‘tikken’. Je kunt ook drogerdoekjes gebruiken, waarmee je hetzelfde effect creëert. Wasverzachter gebruik je tijdens het wassen, de drogerdoekjes tijdens het drogen. Een uitzondering op de regel is de merino wollen trui, deze hoef je eigenlijk niet te wassen. Het luchten van deze truien is voldoende.

Droog kleding aan de waslijn

Veel kleding wordt statisch in de droger. Droog je jouw kleding aan de waslijn? Dan heb je daar dus meteen veel minder last van. De lucht helpt de statische lading te verminderen, terwijl de kleding droogt. Dit is een extra reden dat je vooral in de winter last hebt van statische kleren. Het drogen aan de waslijn is (buiten) dan een stuk lastiger, waardoor je de droger waarschijnlijk vaker gebruikt.

Laat kleding niet te lang drogen (in de droger)

Gebruik je de droger om kleding te drogen? Laat de kleding er niet te lang in drogen. Bij over-drogen ontstaat er meer statische lading. Haal de kleding liever (heel) licht vochtig uit te droger. Je hebt dan veel minder last van statische kleding.

Bevochtig je kleding een beetje

Gebruik een luchtbevochtiger, net voordat je de kleding aantrekt. Of zorg er in huis voor dat de luchtvochtigheid niet te ver zakt. Houd de luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent om te veel statische lading te voorkomen. 

Je outfit in 3 lengtes
Nieuw
Athens stretch short, Dark jeans
Athens stretch short, Dark jeans
Athens
Premium stretch katoen Regular Fit
Slechts € 99,95
Wales worker Overshirt, Dark olive
Wales worker Overshirt, Dark olive
Wales
100% katoen Regular Fit
Slechts € 129,95
30%
Venice premium Poloshirt, Light brown
Venice premium Poloshirt, Light brown
Venice
Slim Fit Polo kraag , 100% katoen
Slechts € 62,97 Normale prijs € 89,95
30%
Cape Town Jersey Polo, Dark jeans
Cape Town Jersey Polo, Dark jeans
Cape Town
Slim Fit Shirt kraag
Slechts € 48,97 Normale prijs € 69,95
Bologna Linnen Overhemd, Blauw gestreept
Bologna Linnen Overhemd, Blauw gestreept
Bologna
100% Linnen Regular Fit , 100% Linnen
Slechts € 89,95

Hoe kun je statische kleding ontladen?

Je kunt zelf jouw statische kleren ontladen. Dat doe je bijvoorbeeld met een:

  • Metalen hanger: hang de kleding op een hanger van metaal. Dit neutraliseert de statische lading, bijvoorbeeld als je de kleding droogde in de droger. 

  • Droogtrommeldoekje: wrijf er met een droogtrommeldoekje overheen, nadat het uit de droger komt. Voorkom op die manier dat de statische lading te hoog oploopt en in de kleding blijft zitten.

  • Antistatische polsbanden: draag antistatische polsbanden. Dit beperkt de ophoping van statische lading in je lichaam en de kleding die je draagt. De polsbanden worden vaak gedragen in de elektronicabranche. 

  • Vochtige handen: maak je handen een beetje vochtig en strijk daarmee over je kleding. Dat vermindert direct de statische lading, waardoor je de volgende keer geen schok krijgt als je metaal aanraakt. 

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Basic T-shirts
in 3 lengtes