Tips om er voor te zorgen dat jouw T-shirts niet de pasvorm verliezen.

Wie herkent dat niet? Na slechts één keer wassen zit je T-shirt toch niet meer zo lekker als de eerste keer dat je het aantrok. Het shirt voelt groter en sluit niet meer lekker aan op het lichaam. Vaak komt dit door een onjuiste verzorging van het shirt, omdat het shirt voor een deel elastan bevat.

Elastan is een zeer elastische synthetische vezel, die zich door zijn duurzaamheid kenmerkt. Ook bij een sterke rekking keert de vezel terug in zijn oorspronkelijke vorm, net als een elastiekje. Sinds 1937 wordt de vezel voornamelijk gebruikt voor sportkleding, zodat je beter kan bewegen en het shirt ook lekker zit.

Je vindt kleine hoeveelheden elastan in veel kleding. T-shirts met elastan zitten meer aangesloten aan het lichaam en bewegen mee, zonder dat het zijn vorm en elasticiteit verliest. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt om de pasvorm en het comfort te verbeteren. Hoe hoger het percentage elastan is, hoe meer de kleding zich aan het lichaam aanpast. De aangesloten pasvorm wordt ook wel Slim Fit genoemd.

De synthetische toevoeging heeft ook zijn nadelen, maar bij de juiste behandeling gaat het shirt langer mee.

Het wassen van elastan shirts

  • Kleding dat elastan bevat, bijvoorbeeld slim fit T-shirts, kun je het beste niet op hogere temperatuur dan 30 graden wassen, omdat de synthetische vezels op hogere temperatuur afbreken. Wanneer je op hogere temperaturen wast dan beschadigen de kleine vezels en kunnen kleine deeltjes elastan zichtbaar worden.
  • In plaats van wasverzachter, kun je een paar druppels azijn toevoegen aan de was, zodat de elasticiteit van het kledingstuk niet wordt aangetast.
  • Centrifugeer niet op hoge snelheden, want ook dat kan zorgen voor het beschadigen van de elastan vezels en daardoor verliest het shirt de aangesloten pasvorm.
  • Gebruik bij het wassen liever waspoeder. Natuurlijk kun je ook wassen met vloeibaar wasmiddel, maar dit heeft grauwsluier tot gevolg, en is daarom niet aan te raden. Zorg er wel altijd voor dat het wasmiddel geen chloor bevat.

Het drogen

  • Hang de shirts niet met een wasknijper op, maar hang de shirts los over de waslijn. Door de T-shirts met een wasknijper aan de waslijn te hangen, zullen de shirts uitrekken. Het uitrekken beschadigt dan de elastan vezels. Nog beter is het om de shirts liggend te drogen op een droogrek.

Het strijken

  • Een van de belangrijkste eigenschappen van elastan is dat het kreukvrij is en het heel voorzichtig in vorm moet worden gebracht. Wie toch graag zijn T-shirts strijkt, moet dat op een zeer lage temperatuur doen, zodat de vezels niet beschadigen.

Heb jij nog tips hoe je langer plezier kunt hebben van je Slim Fit T-shirts? Laat het ons weten!