Welke pasvorm is de juiste voor een shirt? Natuurlijk is dit heel persoonlijk en is er geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Voor ondershirts dat dit nog persoonlijker dan bij casual T-shirts en poloshirts. Dit komt omdat je het ondershirt vaak dagelijks direct op de huid draagt. Het shirt moet dan voelen als een tweede huid met perfecte aansluiting in de hals en aan de schouders.

Katoenen shirts

Katoen is het meest populaire materiaal voor T-shirts. De katoen is zacht, robuust en ademt prima. En belangrijk, het is een betaalbare stof. Katoenen shirts kreukelen tijdens het wassen en het is daarom verstandig de shirts zo snel mogelijk na het wassen uit de wastrommel te halen. Dit voorkomt dat je onnodig lang met een strijkijzer de plooien moet gladstijken.

Pasvorm

De shirts van 100% katoen hebben een ruimere pasvorm, ook wel regular fit genoemd. De shirts vallen recht langs het lichaam, maar zijn door de samenstelling van de stof goed ademend. Bij een katoenen shirt is het belangrijk om de juiste breedtemaat te kiezen. Kies je namelijk een de smal shirt, dan zal het shirt niet ‘meerekken’ omdat het, in tegenstelling tot stretch, geen elastisch materiaal bevat. Een te brede pasvorm is daarentegen ook niet prettig, dan krijg je het bekende ‘tent-effect’.

Krimp

Katoenen shirts van 100% katoen krimpen in vergelijking met stretchkatoen iets meer. Dit komt omdat het geen elastische stoffen als elastan bevat.

Stretchkatoen

De populariteit van stretch t-shirts komt met name door de aangesloten pasvorm. De Slim Fit shirts zijn aansluitend aan het lichaam en dit geeft meer bewegingsvrijheid. Je voelt hierdoor namelijk nauwelijks nog dat je een shirt draagt!

Elastan

Om een stretch T-shirt een aangesloten pasvorm te geven wordt naast katoen ook elastan gebruikt in de productie van de shirts. Je kent het misschien ook wel onder de naam Spandex of Lycra. Elastan is een synthetische vezel die ontzettend elastisch. Bij de productie van stretch shirts wordt er een lange, dunne elastan draad omwonden met katoen. Je ziet de elastan dus niet, maar het katoen wordt wel elastisch. Elastan kan je tot 500 keer z’n eigen lengte worden uitgerekt en vervolgens vormt het gewoon weer terug naar zijn originele lengte.

Nauw en benauwd?

Veel mensen denken bij stretch shirts aan nauwe T-shirts die strak om het lichaam zitten en weinig ademend zijn. Kies je voor goede stretch shirts dan geldt dit laatste zeker niet. Girav gebruikt voor de stretch T-shirts namelijk een speciaal ademende katoensoort. Deze katoensoort, in combinatie met het elastan, zorgt dat het shirt welliswaar heerlijk aansluit op het lichaam, maar ook mooi luchtig is.

Kies het shirt dat bij jou past

Voor welk shirt je ook kiest, zorg dat je shirt de juiste maat is. De juiste maat zorgt dat je een shirt met plezier draagt, of het nu 100% katoen is of stretchkatoen. Girav biedt je naast 6 breedtematen en 3 lengtematen voor t-shirts. Op deze manier vind je altijd een ‘perfect fit’ T-shirt of polo! Meer over het Girav maatsysteem vind je hier.