Styling

Wat is een Black Tie dresscode?

Wat is de Black Tie dresscode en wat moet je dragen? En net zo belangrijk: wat mag je niet dragen bij deze dresscode? Wij leggen je uit wat Black Tie voor de man betekent. Zo kleed jij je volgens de dresscode en maak je een geweldige indruk.

Inhoudopgave:

Black Tie voor mannen en heren gaat als dresscode lang terug, namelijk tot aan het begin van de 19e eeuw. De dresscode heeft zijn oorsprong in de Britse en Noord-Amerikaanse conventies voor avondkledij. De eerste versies van het dinerjasje dateren uit 1865, toen de latere koning Edward VII een midnachtblauw rookjasje droeg. Deze ontwikkeling was een reactie op de behoefte aan een minder formele en comfortabelere kledingoptie dan de destijds gebruikelijke rokkostuums voor formele avondgelegenheden.

Het dinerjasje was oorspronkelijk een minder formele variant van het rokkostuum en ontstond uit het informele rookjasje, dat zelf weer was afgeleid van de banyan, een soort huisjas. In veel niet-Engelstalige landen staat het dinerjasje nog steeds bekend als een ‘smoking’. In het Amerikaans Engels wordt de term ‘tuxedo’ gebruikt, afgeleid van het dorp Tuxedo Park in de staat New York, waar het in 1886 werd geïntroduceerd naar Europees voorbeeld. Na de tegencultuur van de jaren ’60 begon black tie in de Verenigde Staten en in door de Amerikaanse cultuur beïnvloede landen het witte tie te vervangen voor meer formele settings.

Wat te dragen bij een Black Tie dresscode?

Black Tie is een formele kledingstijl voor mannen, waarbij een klassiek dinerjasje centraal staat. Dit dinerjasje is meestal gemaakt van zwarte wol met satijnen of grosgrain revers, wat overeenkomt met de streep langs de buitenste naad van de broek.

De broek moet overeenkomen met het dinerjasje, netjes geperst zijn en taps toelopen naar het lichaam toe. De traditionele broek heeft een enkele satijnen bies langs de buitenkant van de pijp. Bij de keuze voor schoenen moet je denken aan zwarte, glanzende, nette schoenen, zoals opera pumps of Oxfords​​.

Tips voor Black Tie: zo kom je goed voor de dag

Benieuwd hoe je Black Tie voor heren goed aanpakt? Met deze tips lukt het altijd:

  • Investeer in de kwaliteit en pasvorm van je Black Tie kledingstukken. Het is belangrijk om er modern, simpel en verzorgd uit te zien.
  • Een tuxedo of dinerjasje is een must. Voor de kleur kan je naast klassiek zwart ook kiezen voor tinten als middernacht marineblauw, royal blauw, grijstinten, of zelfs donker jagersgroen.
  • Het formele overhemd kan een klassieke witte spread kraag of wing kraag shirt zijn met Franse manchetten. Je kunt kiezen voor een glad, wit shirt zonder textuur of wit-op-wit texturen.
  • Een zwarte strik is de traditionele en juiste keuze voor Black Tie. Je kunt kiezen voor materialen zoals fluweel, satijn of grosgrain.
  • Kies voor een onzichtbaar ondershirt zodat je fris blijft en je geen zorgen hoeft te maken over transpiratie(vlekken).
  • Lederen formele schoenen zijn altijd de beste optie voor je Black Tie look​​.
Onzichtbaar ondershirt
Colored Cotton
Sevilla T-shirt, 2-pack - Natural white
Sevilla
Diepe v-hals Slim Fit , Ongeverfd katoen
Slechts € 44,95
Colored Cotton
Sevilla T-shirt, 2-pack - Colored cotton
Sevilla
Diepe v-hals Slim Fit , Ongeverfd katoen
Slechts € 44,95
2-pack
Los Angeles Singlet, 2-pack Invisible
Los Angeles
Ronde hals Slim Fit
Slechts € 39,95
2-pack
Sao Paulo T-shirt, 2-pack Invisible
Sao Paulo - Light
Diepe v-hals Slim Fit , Light stretch katoen
Slechts € 44,95
Hanoi Ultra Light T-shirt, Invisible
Hanoi - Ultralight
Diepe v-hals Slim Fit , Ultralight mesh
Slechts € 24,95

Wat mag je niet dragen bij een Black Tie dresscode?

Vermijd de volgende kledingstukken en accessoires bij een Black Tie evenement:

  • Pakken, ook al zijn ze zwart
  • Open schoenen
  • Shorts
  • Polo’s
  • Overhemden met een open kraag zonder strik of formele stropdas
  • Sportjassen
  • Blazers
  • Tennisschoenen
  • Geen sokken dragen​​

Voor vrouwen is de Black Tie dresscode meer divers, maar het algemene advies is om te kiezen voor avondgeschikte kleding. Denk aan stoffen zoals zijde, satijn, chiffon en kant. Een strakke avondjurk is een veilige keuze. Houd de lengte op de grond of midi.

Belangrijk is ook om rekening te houden met het soort evenement dat je gaat bijwonen. Niet alle Black Tie evenementen zijn gelijk. Houd dus rekening met een zittend diner, een buitenbruiloft of bijvoorbeeld een liefdadigheidsgala​.

Witte overhemden
Coming soon
Bologna Linnen Overhemd, Wit
Bologna
100% Linnen Regular Fit , 100% Linnen
Slechts € 89,95
Nieuw
Arezzo Oxford Overhemd, Wit
Arezzo
100% katoen Regular Fit , 100% katoen
Slechts € 89,95
Strijkvrij
Pisa Strijkvrij Overhemd, Wit
Pisa
Cottonblend Regular Fit
Slechts € 89,95
Palermo Piqué Shirt, Wit
Palermo
100% Piqué katoen Regular Fit
Slechts € 89,95
-30%
Livorno Overhemd, Wit
Livorno
100% katoen Modern Fit
Slechts € 69,97 Normale prijs € 99,95

De “black tie” dresscode wordt geassocieerd met evenementen zoals ballen, formele diners, mijlpaalvieringen in de avond, gala’s, prijsuitreikingen en andere VIP-evenementen. Hoewel de dresscode voornamelijk op mannen is gericht, suggereert het voor vrouwen dat ze een formele avondjurk of cocktailjurk van vergelijkbare klasse moeten dragen. De algemene sfeer in een ruimte waar gasten verwacht worden in black tie te verschijnen, moet het toppunt zijn van glans en glamour, zonder kreukels, ruwe randen of afwijkingen van de dresscode​​​​​​.

Tip: zoek je geschikte kleding voor een Black Tie-evenement? Zorg dat je in ieder geval een strak wit overhemd hebt.

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Basic T-shirts
in 3 lengtes