Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, direct verzonden

Materialen

Wat is jersey stof?

Jersey stof is een populaire stof die wordt gebruikt voor het maken van comfortabele kledingstukken zoals T-shirts en longsleeves. Maar wat is jersey stof precies? In dit artikel nemen we de eigenschappen, productiemethoden en toepassingen van jersey stof onder de loep.

Inhoud blog:

Hoe wordt jersey stof gemaakt?

Jersey stof is een gebreide stof die op een speciale manier wordt geproduceerd. Het kan worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder 100% katoen, stretch katoen en diverse combinaties van materialen. Deze stof wordt geproduceerd door middel van een breitechniek waarbij garens worden gebruikt om grote stukken stof te breien. Deze rollen stof vormen de basis voor het maken van T-shirts. De stof wordt vervolgens uitgerold en met behulp van een speciale machine worden patronen op de stof geprojecteerd. Deze patronen worden vervolgens uitgesneden met een laser-snijmachine. De losse onderdelen worden aan elkaar gestikt, waardoor een T-shirt ontstaat.

Waar komt de naam jersey vandaan?

De oorsprong van de naam “jersey” is niet gemakkelijk te achterhalen. Het is mogelijk dat de naam is afgeleid van het eiland Jersey, waar deze stof voor het eerst werd geproduceerd. De stof werd destijds alleen beschouwd als geschikt voor herenkleding en werd gebruikt voor het maken van ondergoed en visserstruien.

Maar in 1916 zorgde Coco Chanel voor een revolutie in de jersey markt en introduceerde de stof in de damesmode-industrie. Ze maakte comfortabele jurken en jassen van jersey, waarmee ze een nieuwe trend creëerde.

In eerste instantie gebruikte ze jersey omdat het een goedkope stof was, maar zelfs nadat ze een bekende modeontwerper was geworden, bleef ze het gebruiken vanwege de bijzondere eigenschappen. Zo bleef ze comfortabele en gemakkelijk te dragen kledingstukken met jersey maken.

Is jersey stof een natuurlijke of synthetische stof?

Wat betreft de samenstelling van jersey stof, kan het gemaakt worden van verschillende materialen. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met katoen, kan jersey ook gemaakt worden van andere materialen, zoals polyester, viscose en combinaties daarvan. De term “jersey” verwijst voornamelijk naar de breitechniek die wordt gebruikt, ongeacht het materiaal waaruit de stof is gemaakt. Bij Girav maken we gebruik van 100% katoen jersey en stretch katoen jersey voor onze kledingstukken.

Voor welke kledingstukken wordt jersey stof gebruikt?

Als je wel eens een comfortabel T-shirt of een zachte longsleeve hebt gedragen, is de kans groot dat deze gemaakt waren van jersey stof. Jersey is namelijk een veelgebruikte stof voor het vervaardigen van deze kledingstukken.

Jersey Polo’s in 3 lengtes
Nieuw
Faro Jersey Poloshirt, Dark jeans
Faro
Regular Fit Shirt kraag , 100% Jersey katoen
Slechts € 69,95
Nieuw
Cape Town Jersey Polo, Peach
Cape Town
Slim Fit Shirt kraag
Slechts € 69,95
Nieuw
Cape Town Jersey Polo, Light green
Cape Town
Slim Fit Shirt kraag
Slechts € 69,95
Nieuw
Cape Town Jersey Polo, Dark green
Cape Town
Slim Fit Shirt kraag
Slechts € 69,95
Nieuw
Cape Town Jersey Polo, Infinity blue
Cape Town
Slim Fit Shirt kraag
Slechts € 69,95

Het meest bekende gebruik van jersey stof is voor het maken van T-shirts en longsleeves. Deze kledingstukken zijn geliefd vanwege hun comfortabele pasvorm en zachte textuur. De elasticiteit van jersey zorgt ervoor dat deze kledingstukken goed aansluiten op het lichaam, terwijl de ademende eigenschappen ervoor zorgen dat ze prettig zijn om te dragen, zelfs tijdens warme dagen.

Jersey stof eigenschappen

  • Sterk
    Jersey stof is over het algemeen sterk en duurzaam, waardoor kledingstukken die ervan zijn gemaakt lang meegaan.
  • Elastisch
    Één van de opvallende eigenschappen van jersey stof is de elasticiteit. Jersey stof rekt mee met de bewegingen van het lichaam, waardoor het zeer comfortabel is om te dragen.
  • Comfortabel
    Dankzij de zachte en soepele textuur is jersey stof zeer comfortabel op de huid. Het voelt prettig aan en irriteert de huid meestal niet.
  • Luchtig
    Jersey stof heeft een open structuur, waardoor lucht gemakkelijk kan circuleren. Dit maakt het ideaal voor kledingstukken die gedragen worden in warmere seizoenen.
  • Duurzaam
    Vanwege de stevigheid en weerstand tegen slijtage gaat kleding gemaakt van jersey stof lang mee. Dit maakt jersey stof een duurzame keuze.
  • Kreukvrij
    Jersey stof kreuk niet snel. Dit maakt jersey een praktische keuze voor reizigers en mensen die weinig tijd hebben om kleding te strijken.

Soorten jersey stof

  • Single jersey (Tricot)
    Single jersey, ook bekend als tricot, is een veelvoorkomende variant van jersey stof. Het wordt gekenmerkt door een enkele laag breiwerk met een gladde voorkant en een geribbelde achterkant. Single jersey is zacht, elastisch en comfortabel om te dragen, waardoor het ideaal is voor T-shirts, jurken en andere kledingstukken.
  • Double Jersey (Ponte di Roma)
    Double jersey, ook wel bekend als Ponte di Roma, is een dikkere variant van jersey stof. Het bestaat uit twee lagen breiwerk die aan elkaar zijn gebonden, waardoor het stof steviger en zwaarder aanvoelt. Double jersey heeft meer structuur en minder rek dan single jersey, waardoor het geschikt is voor kledingstukken zoals rokken, jassen en broeken.
  • Interlock jersey
    Interlock jersey is een dichtgeweven variant van jersey stof die aan beide zijden een gladde afwerking heeft. Het heeft een iets zwaardere structuur dan single jersey en biedt meer warmte en isolatie. Interlock jersey wordt vaak gebruikt voor ondergoed, babykleding en thermische kleding.
  • Jacquard Jersey
    Jacquard jersey is een variant van jersey stof die is voorzien van ingewikkelde patronen en ontwerpen. Het wordt geproduceerd met behulp van een speciale breitechniek waarbij verschillende kleuren garens worden gebruikt om complexe patronen te creëren. Jacquard jersey wordt vaak gebruikt voor het maken van opvallende kledingstukken, zoals truien, vesten en jurken.
  • Stretch jersey
    Stretch jersey is een variant van jersey stof die extra elasticiteit en rekbaarheid biedt. Het wordt vaak gemaakt van katoen gemengd met elastaan, wat zorgt voor een comfortabele pasvorm en bewegingsvrijheid. Stretch jersey wordt veel gebruikt voor nauwsluitende kledingstukken, sportkleding en activewear.
Overhemden in 3 lengtes
Nieuw
Bologna Linnen Overhemd, Beige
Bologna
100% Linnen Regular Fit , 100% Linnen
Slechts € 89,95
Nieuw
Bologna Linnen Overhemd, Olive green
Bologna
100% Linnen Regular Fit , 100% Linnen
Slechts € 89,95
Nieuw
Bologna Linnen Overhemd, Blauw gestreept
Bologna
100% Linnen Regular Fit , 100% Linnen
Slechts € 89,95
Nieuw
Bologna Linen Shirt, Light blue
Bologna
100% Linnen Regular Fit , 100% Linnen
Slechts € 89,95
Nieuw
Bologna Linnen Overhemd, Navy
Bologna
100% Linnen Regular Fit , 100% Linnen
Slechts € 89,95

Uit welke materialen kan jersey bestaan?

Jersey stof kan worden gemaakt van verschillende materialen. Het meest voorkomende materiaal voor jersey is 100% katoen, wat zorgt voor een zachte en ademende stof. Daarnaast wordt jersey ook vaak gemaakt van katoen gemengd met elastaan, waardoor het extra elasticiteit en stretch krijgt.

Naast katoen kunnen er ook andere materialen worden gebruikt bij de productie van jersey stof. Bijvoorbeeld katoen gemengd met polyester, wat resulteert in een stof die sneldrogend en kreukvrij is. Ook combinaties van katoen met viscose worden gebruikt, wat zorgt voor een lichtgewicht en zijdezachte stof.

Over het algemeen geldt dat jersey stof gemaakt kan worden van diverse materialen, afhankelijk van de gewenste eigenschappen en toepassingen van het uiteindelijke kledingstuk.

Is jersey stof ademend?

Ja, jersey stof is ademend. Door de speciale breitechniek en de gebruikte materialen biedt jersey stof een goede luchtcirculatie, waardoor het vocht en warmte van het lichaam kan afvoeren. Dit maakt jersey stof comfortabel om te dragen, zelfs tijdens warme dagen of bij intensief sporten. De ademende eigenschappen van jersey dragen bij aan het comfort en de frisheid van kledingstukken gemaakt van deze stof.

In welke seizoenen draag je jersey?

Jersey stof is geschikt om het hele jaar door te dragen. Het is een veelzijdige stof die zich aanpast aan verschillende weersomstandigheden. In de zomer is jersey stof een comfortabele en luchtige optie vanwege de ademende eigenschappen. Het zorgt ervoor dat lucht kan circuleren, waardoor overmatige warmte en vocht worden afgevoerd, en het biedt een verkoelend effect op de huid. Jersey shirts zijn ideale shirts om te dragen als casual T-shirt.

In de winter kan jersey stof ook worden gebruikt, afhankelijk van de dikte en samenstelling ervan. Dikkere varianten van jersey, zoals double jersey of interlock jersey, bieden extra warmte en isolatie. Deze stoffen houden de warmte vast en beschermen tegen de kou, waardoor ze ideaal zijn voor in de herfst en in de winter.

Over het algemeen is jersey stof een geschikte keuze voor het hele jaar door, dankzij zijn ademende eigenschappen en de mogelijkheid om verschillende diktes en samenstellingen te hebben.

Is jersey stof elastisch?

Ja, jersey stof is elastisch. De breitechniek en het gebruik van elastische vezels, zoals elastaan, zorgen voor de elasticiteit van de stof. Deze elasticiteit maakt jersey stof zeer comfortabel en flexibel om te dragen. Het rekt mee met de bewegingen van het lichaam en behoudt tegelijkertijd zijn vorm. Dit maakt jersey stof ideaal voor kledingstukken die een goede pasvorm nodig hebben om waarin je je vrij wilt bewegen, zoals T-shirts, leggings en sportkleding.

Is jersey stof warm?

De warmte van jersey stof kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. De dikte van het garen, de mate van strakheid waarmee de stof gebreid is en het gebruikte materiaal spelen allemaal een rol bij het bepalen van de warmte van de stof.

Over het algemeen kan jersey stof in verschillende diktes worden gemaakt. Dikkere varianten van jersey, zoals double jersey, bieden meer isolatie en zijn dus warmer. Ze kunnen gebruikt worden voor kledingstukken die bescherming tegen kou vereisen, vooral in koudere seizoenen.

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Basic T-shirts
in 3 lengtes