Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, direct verzonden

Materialen

Bamboe of katoen: wat is de duurzaamste keuze?

Duurzaamheid: bewust kleding kopen

Ecologisch, biologisch en dan ook nog Fair Trade. Dit zijn termen die je bij een T-shirt of ondergoed aankoop steeds meer ziet. Daarnaast is de afgelopen jaren bij vrijwel iedereen het thema ‘duurzaamheid’ hoger op de agenda komen te staan. Een goede ontwikkeling vind Girav.

Bij textiel is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid het materiaal. Natuurlijke producten, zoals een hoge kwaliteit katoen, kunnen hieraan bijdragen. Girav gebruikt voor elk T-shirt Amerikaans katoen dat groeit in California, Texas en Florida. Dit katoen heeft een langere vezel en is daarom sterker en mooier. De lange heren T-shirts van Girav gaan daarom super lang mee.

Maar Girav is steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden om kleding zo duurzaam mogelijk te produceren en heeft daarom de grondstof bamboe onder de loep genomen.

Het productieproces: bamboe

Waarom Girav bamboe onderzoekt? Natuurlijke producten zijn ‘in’. Het begrip ‘natuurlijk’ is alles wat groeit en bloeit, maar dat betekent niet automatisch dat het biologisch – of verantwoord geproduceerd is.

Pas op, nu wordt het technisch: bamboe dat wordt gebruikt voor kleding is niet de plant die je voor ogen hebt, maar de cellulosevezels van de bamboe waar middels een chemisch proces viscose van wordt gemaakt.

T-shirt van duurzaam katoen
Colored Cotton
Sevilla T-shirt, 2-pack - Natural white
Sevilla
Diepe v-hals Slim Fit , Ongeverfd katoen
Slechts € 44,95
Colored Cotton
Sevilla T-shirt, 2-pack - Colored cotton
Sevilla
Diepe v-hals Slim Fit , Ongeverfd katoen
Slechts € 44,95
Colored Cotton
Havana Henley, Colored cotton
Havana
Henley Regular Fit , Ongeverfd katoen
Slechts € 39,95
Colored Cotton
New York T-shirt, 1-pack - Colored cotton
New York
V-hals Regular Fit , Ongeverfd katoen
Slechts € 19,95
Colored Cotton
Sydney T-shirt, 1-pack - Colored cotton
Sydney
Ronde hals Regular Fit , Ongeverfd katoen
Slechts € 19,95

Toch wordt bamboe steeds meer voor textiel gebruikt. Dit kan op twee manieren; als onbewerkte bamboevezel direct uit de plant of als viscose. Deze eerste variant is het meest milieuvriendelijk, maar kostbaar en wordt daarom het minst gebruikt. Bij de tweede variant wordt het bamboe materiaal met sterke chemische middelen tot celniveau afgebroken en omgezet in een kunstmatige cellulosevezel. Wat betekent dat? De bamboevezel wordt helemaal opgelost en met andere chemicaliën tot een soort gel gemaakt. Hier wordt een draad van gespoten die zacht en soepel is, maar feitelijk dus nog maar semi natuurlijk is. Dit materiaal heet viscose. Door de chemische processen voelt de stof zacht aan, maar is het wel de vraag wat er nog van de oorspronkelijke eigenschappen van bamboe over is gebleven.

Bamboeviscose is van nature minder stabiel dan katoen. Daarom wordt het in de meeste gevallen gemengd met andere stoffen of katoen om tot een betere kwaliteit garen en stof te komen.

Het productieproces: katoen

1. Amerikaans katoen

Katoen hoeft niet verzacht te worden met chemicaliën, want het is van zichzelf al zacht genoeg. Katoen heeft in tegenstelling tot bamboe wel meer hulp nodig bij het groeien. Er worden pesticiden en water gebruikt. Doordat de katoensoorten die in Amerika worden gebruikt voor het grootste deel genetisch gemodificeerd en doorontwikkeld zijn, kan het gebruik van pesticiden tot een minimum worden beperkt. De katoenteelt in Amerika is ver ontwikkeld en gebeurt voor het grootste deel machinaal. Tegenwoordig wordt er twee keer zoveel katoen van een Amerikaans katoenveld geoogst dan dat in 1950 gebeurde.

T-shirts van 100% katoen
2-pack
San Diego High-neck T-Shirt Wit, 2 pack
San Diego High-neck
Hoge ronde hals Regular Fit , 100% katoen
Slechts € 44,95
2-pack
San Diego High-neck T-Shirt Zwart, 2 pack
San Diego High-neck
Hoge ronde hals Regular Fit , 100% katoen
Slechts € 44,95
2-pack
New York T-shirt, 2-pack Wit
New York
Normale V-hals Regular Fit , 100% katoen
Slechts € 34,95
2-pack
New York T-shirt, 2-pack Zwart
New York
Normale V-hals Regular Fit , 100% katoen
Slechts € 34,95
2-pack
Sydney heavy, 2-pack Wit
Sydney Heavy
Normale ronde hals Regular Fit , 100% katoen
Slechts € 44,95

2. Biologisch katoen

Girav heeft voor nu nog steeds de afweging gemaakt voor Amerikaans katoen voor haar kleding en T-shirts omdat deze een lange vezel heeft, een hoge kwalitatieve opbrengst per hectare en omdat hier slechts minimaal pesticiden voor worden gebruikt. Er gaan geluiden tot 80% minder. De kwaliteit van biologisch katoen is door de mindere opbrengst per hectare en kortere vezellengte een stuk minder dan Amerikaans katoen. T-shirts van Amerikaans katoen blijven langer mooi en gaan langer mee.

Binnen Girav is vaak discussie over deze afweging en op dit moment wordt er toch voor betere kwaliteit en langere levensduur gekozen, maar de ontwikkelingen worden nauwgezet gevolgd.

Draagcomfort: de voordelen

De semi natuurlijke stof viscose gemaakt van bamboe en de natuurlijke stof katoen zijn beide luchtdoorlatend en ademen goed. Beide voelen zacht aan, bamboe voelt veelal iets zachter. Overigens houdt niet iedereen van heel zacht, dit is zeer persoonlijk.

Antibacterieel: voorkom zelf luchtjes

Dat je in kleding gaat zweten is een feit maar met de juiste tricks blijft je kleding langer fris. Bamboe is een plant die zelf een antibacteriële stof aanmaakt waardoor minder snel luchtjes ontstaan. Het is echter de vraag hoeveel natuurlijke stoffen er nog zijn overgebleven na het chemische proces die de bamboe ondergaat om het zacht en soepel te maken.

Lees hier bijvoorbeeld hoe je witte kleding wit en fris houdt.

Vochtopname: geen verschil

Zowel katoen als bamboe hebben een uitstekende vochtopname. Gezien de productiewijze van bamboe is het onwaarschijnlijk dat bamboeviscose beter vocht opneemt dan katoen. Belangrijker is de dikte van de stof die de opnamecapaciteit bepaalt.

Kiezen: kwaliteit over kwantiteit

Door te kiezen voor kwaliteit vul je jouw garderobe met kleding die goed blijft zitten en langer mee gaat. In eerste instantie betaal je iets meer voor deze producten, maar uiteindelijk gaan ze langer mee. Heb je daarom een neusje voor kwaliteit, dan profiteert niet alleen het milieu daarvan, maar ook de eigen portemonnee!

Alle T-shirts in 3 lengtes.

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Basic T-shirts
in 3 lengtes