Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, direct verzonden

Care

Gele zweetplekken en zweetlucht verwijderen: uit shirts en overhemden

Gele vlekken verwijderen: uit piqué, jersey en katoen

Het is zonde als jouw shirt gele vlekken heeft, bijvoorbeeld door zweet. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Er ontstaan bij iedereen plekken door zweet en deodorant, maar je wast ze er gewoon uit. Hoe je dat doet? Dat verschilt per stof en materiaal.

Wil je gele vlekken uit witte kleding wassen? Gebruik deze tips:

 • Pique: deze geweven stof voor bijvoorbeeld polo’s heeft een structuur, die het lastig maakt om er vlekken uit te wassen. Dus heb je last van gele vlekken in je witte kleding? Gebruik een zachte borstel. Maak een mengsel van water met milde zeep, om de vlekken voorzichtig te behandelen.
 • Jersey: de gebreide stof is populair voor T-shirts en andere items. Gebruik een voorbehandeling met azijn of een vlekverwijderaar. Je weekt de vlek als het ware los, om die er daarna uit te wassen in de machine.
 • Katoen: katoen is een ademende en comfortabele stof, maar wordt snel geel door zweet. Gebruik een mengsel van bakpoeder met water. Maak er een pasta van en breng het op de vlek aan. Zo kun je zweetvlekken uit witte shirts verwijderen. 

Tip: heb je een zwart shirt? Dan krijg je geen gele, maar grijze of witte vlekken. Behandel ze met koud water en een vlekverwijderaar voor donkere stoffen.

Gele vlekken uit witte kleding verwijderen

Hoe krijg je gele vlekken uit witte kleding? Ga voorzichtig te werk. Gebruik dit stappenplan om de vlek er zo goed mogelijk uit te krijgen:

 1. Voorbehandelen
  Behandel de kleding voor bij gele vlekken in je witte items, zoals T-shirts, polo’s en overhemden. Gebruik een voorbehandelingsmiddel en laat het even intrekken.
 2. Laten inweken
  Laat het shirt of de andere kleding vervolgens even weken in een mengsel van warm water met een veilig was- of bleekmiddel. Test dit eerst op een onopvallend deel als je dat niet eerder deed.
 3. Wassen volgens het label
  Was de kleding daarna volgens de voorschriften op het label. Zo verwijder je zweetplekken uit je witte kleding. Let op: controleer de vlekken, voordat je de kleding droogt in de droger. De hitte van de droger kan vlekken permanent maken. 

Handige tips voor huismiddelen

Heb je geen wasmiddelen in huis, maar wil je wel zweetvlekken uit witte kleding wassen? Gebruik azijn. Meng gelijke delen water met azijn en dompel je kleding erin onder. Of spuit het op de vlekken, om die te behandelen.

 • Bakpoeder
  Gebruik bakpoeder, door dat te mengen met wat water en er een pasta van te maken. Smeer het op de vlek, laat het een paar uur zitten en was de kleding daarna. Of gebruik citroensap, om de vlek op de lichten. Wrijf het verse sap over de vlek en laat het in de zon drogen voor een extra blekend effect. Doe dit alleen bij witte kleding, en test het altijd op een opvallend deel. 
 • Schoonmaakazijn
  Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit. Vul een emmer met water en doe er een flinke scheut azijn bij. Dit weekt de bacteriën en de eiwitten die eraan vastzitten los. Als je de kleding daarna wast ruikt het niet alleen weer fris, dat ís het ook.
 • Biotex
  Gebruik wat Biotex en voeg daar een beetje water aan toe. Kneed het tot een pasta. Smeer de zweetplekken op jouw overhemd of shirt ermee in en laat het een half uurtje inwerken. Was de kleding daarna volgens de wasvoorschriften.
 • Ossengalzeep
  wil je de zweetplekken extra behandelen? Smeer ze voor het wassen in met ossengalzeep. Daarna kun je het reguliere wasprogramma draaien.

Krijg je de zweetgeur of (gele) zweetplekken er nog niet uit? Maak een badje of een teil met water en voeg en een flinke scheut Biotex aan toe. Week en was het complete overhemd of T-shirt erin.

Let op: kleding kan krimpen als je dit wast op een te hoge temperatuur. Investeer in T-shirts en overhemden die krimpbestendig zijn. Wij hebben onze kleding voorbehandeld. Daardoor zijn de garen en stof minder gevoelig voor krimp, ook bij hogere temperaturen. Op die manier krijg je de zweetgeur en zweetplekken er zonder problemen uit.

Na de behandeling met schoonmaakazijn of Biotex is het belangrijk om jouw shirt of overhemd met zweetgeur of zweetvlekken goed te wassen. Gebruik een hogere temperatuur dan je gewend bent. Op die manier was je de plekken goed schoon, ook als die vermengd zijn met bijvoorbeeld deodorant.

Tip 1: krijg je de vlekken er niet meer uit? Bestel mooie nieuwe witte T-shirts, en draag ze voortaan maximaal een tot twee dagen. Hang ze daarna te luchten of was ze, om gele vlekken te voorkomen. 

Oplossing: nieuwe Polygiene technologie

Gelukkig is er een oplossing die nare geurtjes tegen gaat! Dankzij de Polygiene technologie met bacteriële werking in onze Polygiene kleding zal deze nooit stinken. Zelfs niet als je deze een aantal dagen in een tas of wasmand neerlegt.

Polygiene kleding in 3 lengtes
-25%
St. Anton Thermoshirt, Dark Olive
St. Anton
Ronde hals Slim Fit
Slechts € 33,71 Normale prijs € 44,95
-25%
Serfaus Thermoshirt, Dark olive
Serfaus
Half-Zip Slim Fit
Slechts € 37,46 Normale prijs € 49,95
Boston Sportshirt, Dark olive
Boston
Ronde hals Regular Fit
Slechts € 39,95
6-pack
Palma Sneaker Sokken, 6-pack Navy
Palma

Normale prijs € 25,90 Slechts € 23,31

6-pack
Palma Sneaker Sokken, 6-pack Zwart
Palma

Normale prijs € 25,90 Slechts € 23,31

Zweetlucht voorkomen

Wil je de volgende keer zweetlucht in jouw kleding voorkomen? Het is belangrijk om je sportkleding meteen na het sporten te wassen. Met name nieuwe shirts houd je op die manier veel langer fris.

Draai daarnaast af en toe een kookwas met een lege trommel. Voeg er een beetje azijn aan toe. Op die manier verwijder je de bacteriën die uit jouw kleding kwamen ook weer uit de wasmachine.

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Basic T-shirts
in 3 lengtes