Care

Hoe krijg je olie uit je kleding?

Je wilt olie uit je kleding wassen: hoe doe je dat? Olie kan hardnekkig zijn, vooral bij meer speciale en delicate stoffen. Wij leggen je uit hoe je de beste kans hebt om olie uit je kleding te krijgen.

Olie vlekken in je T-shirts zijn ontzettend zonde, maar laten zich helaas niet zo makkelijk verwijderen. Olie mengt niet met water, dus een wasbeurt in de wasmachine levert meestal niet (meteen) het gewenste resultaat op. Wij leggen je uit hoe je dat wel voor elkaar krijgt.

Olijfolie vlekken verwijderen

Gemorst met olijfolie, bijvoorbeeld tijdens het koken? Geen zorgen. Als je er snel bij bent krijg je de olie vlek uit je kleding. Zorg dat je:

 1. Snel absorberend poeder strooit
  Zit er een olievlek in je shirt? Zoek absorberend poeder. Gebruik bijvoorbeeld bakpoeder, babypoeder of maïszetmeel. Strooi het op de vlek en laat het even intrekken. Het poeder zal de meeste olie opnemen, waardoor het niet de kans krijgt om in de vezels te trekken.

 2. De olie afborstelt en de kleding voorbehandelt
  Borstel de olie (met het poeder) van de kleding af, om dit te verwijderen. Gebruik daarna een vlekverwijderaar of bijvoorbeeld wat afwasmiddel. Wrijf zachtjes over de vlek en laat het even intrekken. De kans is groot dat je zo de olie vlek uit je T-shirt kan verwijderen.

 3. De kleding wast volgens het waslabel
  Was de kleding vervolgens volgens de voorschriften in het waslabel. Je wast de olie vlekken uit T-shirts, dankzij de juiste voorbehandeling. Probeer er altijd zo snel mogelijk bij te zijn.

Tip: zit er al langer olie in je kleding of gaat het om hardnekkige vlekken? Probeer het met een mengsel van afwasmiddel met een paar druppels ammoniak. Of gebruik een pasta van bakpoeder en water. Als zelfs dat niet lukt (of als je het niet aandurft) kan de stomerij je misschien helpen.

Hoe krijg je olie uit kleding in piqué, jersey en katoen?

Pique en jersey zijn vaak steviger, dus kunnen goed tegen een voorbehandeling en een beetje schrobben. Gebruik de tips hierboven en laat het er goed intrekken, om de olie los te weken. Test dit op een onopvallende plek als je het niet eerder deed.

Katoen is vaak stevig, maar kan z’n kleur verliezen bij een te agressieve behandeling. Probeer dit eerst uit op een onopvallende plek. Vooral op witte of lichte kleding kan een vlek lelijk opvallen, net als de (te agressieve) behandeling. Ga dan extra voorzichtig te werk.

Haal je olie vlek uit kleding met huismiddelen

Geen wasmiddel of vlekverwijderaar in huis? Geen zorgen. Gebruik bijvoorbeeld:

 • Afwasmiddel
 • Shampoo voor vette haren
 • Witte azijn
 • Haarlak (voor kleinere vlekken)

Breng het middel aan op de vlek en laat het er even in trekken. Spoel de kleding daarna uit en was die volgens het wasvoorschrift.

Tip: bestel mooie nieuwe witte T-shirts als je de vlekken er echt niet meer uit krijgt. En kook voortaan in je oude shirt, of pas extra op met de (olijf)olie. 

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Merino truien
in 3 lengtes