Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, direct verzonden

Care

Hoe was je een trui? Voor kasjmier en andere truien

Truien wassen: hoe doe je dat? Als het buiten frisser wordt trekken we een warme trui aan over ons T-shirt of een overhemd. Door de trui op de juiste manier te wassen houd je die zo lang mogelijk mooi.

Wij leggen je uit hoe je een trui wast. Met name kasjmier (cashmere) vraagt om speciale aandacht, net als andere wolsoorten. Met onze tips kun je iedere trui wassen.

Zo was je jouw trui

Een trui wassen is niet moeilijk. Gaat het om een katoenen trui of een trui uit samengestelde stoffen? We delen een aantal algemene tips voor de temperatuur, om binnenstebuiten te wassen en om niet te vaak te wassen.

Hoe warm moet ik wassen?

Lees altijd eerst het wasvoorschrift dat je in de trui vindt. Daarop staat beschreven of je de trui (in de wasmachine) mag wassen en op welke temperatuur je dat maximaal mag doen. Normaal gesproken was je een trui op maximaal 30 tot 40 graden Celsius. Een wollen trui of andere delicate stof was je liever op 30 graden. Een katoenen trui die wat viezer is kun je wassen op 40 graden.

Binnenstebuiten

Zorg ervoor dat je een trui altijd binnenstebuiten wast. Dat voorkomt dat de zichtbare (buiten)kant licht slijt, door het schuren langs de trommel van de wasmachine. Uiteraard geldt dit ook voor T-shirts, overhemden en bijvoorbeeld polo’s.

Hoe vaak moet ik wassen?

Je hoeft een trui minder vaak te wassen dan een T-shirt. Het is vaak voldoende om een trui even te luchten. Een trui van katoen was je het best na twee tot drie keer dragen. Truien van merinowol of lamswol hoef je eigenlijk nooit te wassen. Een nachtje laten luchten in de buitenlucht of in een vochtige badkamer en je trui is weer fris. Toch een vlek? Gebruik een speciaal wolwasmiddel en was je wollen trui op maximaal 30°C en 400 toeren. Die lage toeren zijn echt heel belangrijk om beschadigingen tegen te gaan.

Truien in 3 lengtes
Hamilton Coltrui, Olive
Hamilton
100% katoen Regular Fit , Col
Slechts € 99,95
Houston oversized hoodie, Light beige
Houston
Sweatstof Oversized Fit
Slechts € 99,95
Houston oversized hoodie, Metal green
Houston
Sweatstof Oversized Fit
Slechts € 99,95
Houston oversized hoodie, Black
Houston
Sweatstof Oversized Fit
Slechts € 99,95
-30%
Oakland oversized sweater, Mauve red
Oakland
Sweatstof Oversized Fit , Ronde hals
Slechts € 62,97 Normale prijs € 89,95

Hoe moet ik een trui drogen?

Na het wassen wil je de trui het liefst aan de lucht laten drogen. Vermijd de droger. Leg de trui horizontaal neer om te drogen. Dat voorkomt dat de trui uitrekt of op een andere manier zijn vorm verliest.

2. Kasjmier trui wassen

Ga je een kasjmier trui wassen? Dat kan in de wasmachine, al moet je dan rekening houden met een paar belangrijke voorschriften. Beperk de temperatuur en let goed op het centrifugeren.

Handwas- of wolwasprogramma

Het best kun je een trui van cashmere wassen met de hand. Als je toch liever de wasmachine gebruikt kies je een programma voor handwas of wolwas. Keer de trui in ieder geval binnenstebuiten en stel de wasmachine in op 30 graden Celsius.

Beperk het toerental voor het centrifugeren tot 400 per minuut. De trui komt wat minder droog uit de machine, maar zal netjes z’n pasvorm behouden. Vermijd scherpe voorwerpen zoals ritsen of gespen als je kasjmier truien wast.

In vorm brengen en drogen

Als de cashmere trui uit de wasmachine komt kan de vorm anders zijn. Met name garens in kleurmelanges kunnen wat vormverlies krijgen. Breng de trui daarom terug in de juiste vorm, als deze nog nat of vochtig is.

Schud de trui een beetje uit en leg de naden op elkaar. Rek de trui waar nodig uit, om de originele vorm te herstellen. Laat de trui vervolgens in die vorm drogen, bijvoorbeeld liggend op een handdoek of op een droogrek. Hang de trui niet op aan het rek. Dat leidt tot meer vervorming.

Strijken en stomen

Je kunt een kasjmier trui strijken op een lage temperatuur. Vermijd het gebruik van stoom en strijk aan de binnenkant. Als jouw strijkijzer niet over verschillende temperaturen beschikt kun je een vochtige katoenen doek tussen de trui en jouw strijkijzer houden.
Als de trui van kasjmier vlekken heeft kun je de stof zachtjes inwrijven met een vlekkenmiddel zonder bleek. Als het daarmee niet lukt om de vlek te verwijderen kun je het kledingstuk het best naar een stomerij brengen.

Liever luchten dan wassen

Over het algemeen kun je een trui van kasjmier (en delicate andere stoffen) beter luchten dan wassen. Het is niet nodig om de trui vaak te wassen. Zolang luchten voldoende is om de trui weer fris te laten ruiken is dat de betere keuze.

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Basic T-shirts
in 3 lengtes