Care

Deodorant vlekken verwijderen: hoe krijg je deo vlekken uit je kleding?

Je wilt deodorant vlekken verwijderen. Liever had je die natuurlijk voorkomen, maar nu zitten ze in je kleding. Hoe krijg je die er weer uit?

We hebben goed nieuws, omdat je de vlekken van deodorant op maar liefst 4 (!) verschillende manieren kunt verwijderen. Houd er wel rekening mee dat het wat moeite zal kosten, het is helaas geen kwestie van gewoon in de was gooien. Daarom delen we bovendien een paar tips waarmee je de vlekken de volgende keer wél kunt voorkomen.

Zweet- en deo-vlekken: in zwarte, witte en andere kleding

Jouw zweetvlekken en deo-vlekken kom je misschien in alle kleding tegen, maar in zwarte en witte kleding wordt dit vaak het eerst duidelijk. In witte t-shirts of je overhemd ontstaan bijvoorbeeld gele vlekken, die je er nog maar moeilijk uitkrijgt. Het zijn zweetplekken. Zelfs de geur is er na verloop van tijd niet zomaar meer uit te wassen.

In zwarte t-shirts zal je gele vlekken niet zo snel zien. Daarin heb je veel meer last van witte plekken, door deodorant die je gebruikt. De deo voorkomt dat je te veel zweet, maar kan z’n sporen achterlaten in de stof. Wij delen eerst een paar tips om deodorant vlekken te verwijderen, en daarna tips om die vlekken (zowel wit in zwart, als geel in wit) niet meer te laten ontstaan.

Deo vlekken verwijderen: wat kun je gebruiken?

Je kunt deo vlekken verwijderen met een aantal verschillende middelen. We noemen het bewust geen schoonmaakmiddelen, omdat je ze niet per sé in de kast met schoonmaakartikelen vindt.

Dit zijn jouw mogelijkheden als gewoon wassen in de wasmachine niet (meer) helpt:

 • Baking soda
  Baking soda is een wit en kristalvormig poeder. Het heeft heel sterk reinigende eigenschappen, dus daar kun je goed gebruik van maken bij zweetplekken en deo-vlekken in jouw kleding. Het middel bindt zuren die in het vuil zitten en de nare geurtjes afgeven. Zo verwijder je het vuil, in plaats van dat je dit maskeert. Gebruik het door er een pasta van te maken met een beetje water, smeer het op de vlek, laat het even weken en was daarna de kleding.

  Let op: gebruik baking soda in plaats van bakpoeder, dit is niet hetzelfde.
 • Aspirine
  Aspirine is bijzonder goed geschikt om jouw kleding schoon te weken. Vul een emmer met 7 liter warm water en doe jouw kleding daarbij. Voeg vervolgens 1500 milligram aan aspirine toe en laat die oplossen. Laat de kleding ongeveer 8 uur weken. Het vuil komt los, zodat je de shirts weer goed schoon kunt wassen.
 • Citroen en zout
  Maak een papje van een halve uitgeperste citroen en ongeveer twee theelepels zout. Gebruik dit mengsel om de kleding ermee in te smeren. Laat het een uurtje intrekken, eventueel in de zon als die schijnt. Spoel de kleding daarna uit met koud water, en was het daarna zoals je dat altijd zou doen in de wasmachine.
 • Ammonia
  Ammonia is een schoonmaakmiddel dat onder andere vet, bloed, zweet, jus, saus, inkt, slagroom, koffie, thee en fruit verwijdert. Het is een krachtig middel, dat je dus goed kunt gebruiken om de zweetvlekken en deo-plekken te verwijderen uit je kleding. Zorg dat je het sterk verdunt, bijvoorbeeld met 4 delen water per 1 deel ammonia.

Nog beter: deodorant vlekken voorkomen

Zweetplekken voorkom je door voldoende deodorant te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om je T-shirt meteen te wassen nadat je daarin hebt gezweet.

Wil je deo-plekken voorkomen in zwarte kleding? Zorg dat je de deodorant opspuit of rolt, vóórdat je de kleding aantrekt. Wacht even een minuutje, om zeker te weten dat de deo niet meer kan afgeven op de stof. Zo voorkom je ook dat er deodorant op je kleding terecht komt.

Nieuw shirt of overhemd kopen?

Bekijk de volledige Girav collectie op Girav.nl. Al onze kleding is verkrijgbaar in 17 maten, dus je hebt altijd een passend T-shirt of Overhemd. Voor 23:59 besteld, Morgen in huis. Twijfel je nog? Je hebt 100 dagen om kosteloos retour te sturen.

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Merino truien
in 3 lengtes