Care

Overhemd strijken: hoe doe je de mouwen en de rest?

Je gaat jouw overhemd strijken: hoe pak je dat aan?

Overhemden strijken is niet moeilijk, maar vraagt wel om de juiste voorbereiding. En om een slimme aanpak, op basis van een aantal praktische stappen. Wij leggen je uit hoe je een overhemd of een blouse strijkt, inclusief die lastige mouwen.

Tip: Wil je tijd besparen? Ga dan voor een strijkvrij overhemd!

In 7 stappen jouw overhemd strijken

Je kunt in deze 7 stappen ieder overhemd glad strijken:

 1. Strijkijzer vullen met water
 2. Strijkijzer opwarmen
 3. Strijkplank neerzetten
 4. Vouw de linkerschouder
 5. Strijk van voor naar achter naar voor
 6. Strijk de mouwen en het boord
 7. Hang jouw overhemd op

1. Strijkijzer vullen met water

Begin met het strijkijzer, waar voldoende water in moet zitten. Veel strijkijzers hebben streepjes staan voor ‘minimaal’ en ‘maximaal’. Zorg voor voldoende water, met name als je meerdere overhemden of blouses wilt strijken.

Het water gebruik je voor stoom. Dat is met name bij een stoomstrijkijzer heel belangrijk. Bij een regulier strijkijzer gebruik je de stoom om het strijken van jouw hemd wat makkelijker te maken.

2. Strijkijzer opwarmen

Warm het strijkijzer op, en neem daar even de tijd voor. Afhankelijk van het model dat je gebruikt kan dit even duren. Zorg ervoor dat het ijzer goed heet is, op de stand waarop je die hebt ingesteld.

Pas als het strijkijzer helemaal warm is kun je daarmee starten. Als je te vroeg zou gaan strijken krijg je de kreuken er niet goed uit, dus moet je het uiteindelijk nog een keer doen en ben je meer tijd kwijt.

3. Strijkplank neerzetten

Vervolgens ga je de strijkplank neerzetten, als je dat nog niet had gedaan natuurlijk. Om overhemden en de mouwen te strijken is de juiste positie en houding heel belangrijk. Heb je een mouwplankje? Houd deze bij de hand, deze kun je in stap 6 gebruiken.

Zorg ervoor dat je de plank neerzet, met de punt naar links. Op die manier werk je van rechts naar links en terug, met het ijzer in je rechterhand.

Tip: ben je links? Doe het dan precies andersom, dus met de punt van de plank naar rechts.

4. Vouw de linkerschouder

Leg het overhemd op de plank, en vouw de linkerschouder over de punt. We bedoelen de linkerschouder, als je het overhemd met de rug naar beneden op de plank legt. Je ziet dus de voorkant van het hemd.

5. Strijk van voor naar achter naar voor

Je strijkt een overhemd van voor naar achter, en weer naar voor. Dat betekent dat je begint met het ene voorpand, dat je op dit moment boven op de plank hebt liggen. De rug van het overhemd hangt onder de plank, omdat je die daarna zal strijken.

Zodra je het voorpand (tot aan de zijnaad) hebt gehad draai je het hemd rond de plank. Je brengt op die manier de rug naar boven. Als je die gestreken hebt draai je weer door, om het andere voorpand naar boven te brengen. Op die manier kun je heel het overhemd strijken.

6. Strijk de mouwen en het boord

Strijk vervolgens de mouwen van het overhemd, net als het boord. Je neemt die delen apart, en legt ze op de strijkplank neer. Duw de ergste vouwen er met je handen alvast uit, door het overhemd goed plat te maken op de plank. Door het vervolgens te strijken zorg je ervoor dat de kreuken ook niet meer terugkomen. Heb je een speciaal mouwplankje, dan kun je dit mini-strijkplankje gebruiken om de mouwen extra strak te strijken.

Overhemden in 3 lengtes
Nieuw
Arezzo Oxford Overhemd, Blauw gestreept
Arezzo
100% katoen, Regular Fit
Slechts € 89,95
Nieuw
Arezzo Oxford Overhemd, Light blue
Arezzo
100% katoen, Regular Fit
Slechts € 89,95
Nieuw
Arezzo Oxford Overhemd, Wit
Arezzo
100% katoen, Regular Fit
Slechts € 89,95
Nieuw
Pisa strijkvrij Overhemd, Blauw gestreept
Pisa
Cottonblend, Regular Fit
Slechts € 89,95
Strijkvrij
Pisa Strijkvrij Overhemd, Bordeaux
Pisa
Cottonblend, Regular Fit
Slechts € 89,95

7. Hang jouw overhemd op

Heel belangrijk, hang het overhemd daarna netjes op. Je voorkomt daarmee dat er opnieuw kreuken ontstaan, zodat je weer opnieuw zou moeten beginnen.

Doe het bovenste knoopje van het overhemd dicht. Daarmee voorkom je dat de voorpanden en de achterkant alsnog kreuken kunnen krijgen, zelfs als het hemd hangt.

Overhemden strijken: 3 praktische tips

En wil je het jezelf makkelijker maken om de overhemden te strijken? We delen 3 praktische tips:

 • Strijk op de juiste temperatuur
  Kijk goed naar de stof van het overhemd. Je vindt informatie daarover op het waslabel. Stel het strijkijzer vervolgens in op de juiste stand, zodat je de juiste temperatuur gebruikt om mee te strijken.
 • Strijk binnenstebuiten
  Keer het overhemd binnenstebuiten, voordat je begint met strijken. Met name donkere kleuren hebben anders de neiging om te verkleuren, en dat zou natuurlijk zonde zijn als de kreuken eenmaal zijn verdwenen.
 • Nog een beetje vochtig
  Het is altijd de vraag: moet je een overhemd nat of droog strijken? Helemaal nat is geen goed idee, maar een beetje vochtig mag best. Sterker nog, de ergste vouwen en kreuken zetten dan nog niet echt door. Je maakt het jezelf dus een stuk makkelijker.

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Merino truien
in 3 lengtes