Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, direct verzonden

Care

Hoe krijg je lijm uit kleding?

Je wilt lijm uit je kleding krijgen. Geen zorgen, met onze tips was je de kleding weer netjes schoon. Dus wil je secondelijm uit je kleding wassen of andere lijmresten verwijderen? Wij leggen je uit hoe je dat doet.

Lijm uit kleding verwijderen is niet makkelijk, maar het kan wel. Vooral lijm op waterbasis laat zich makkelijker verwijderen, terwijl synthetische lijmen lastiger kunnen zijn. Wij leggen het je stap voor stap uit, om lijm te verwijderen uit je kleding.

Lijm uit je kleding: doe het zo snel mogelijk

Wil je oude lijmresten verwijderen uit je kleding? Dat is een stuk lastiger dan wanneer het net is gebeurd. Zorg er daarom voor dat je er zo snel mogelijk bij bent. Na verloop van tijd trekt de lijm verder in de vezels van je kleding. Dat maakt het lastiger om de lijm weer te verwijderen.

Tip: zit de lijm al langer in je kleding? Stop het kledingstuk in de vriezer. De lijm hardt dan uit. Dit maakt het makkelijker om de lijm van de kleding af te schrapen. Het deel wat in de vezels is getrokken kun je er daarna alsnog uit wassen.

Aan de slag: zo verwijder je lijm(resten) uit kleding

Probeer zoveel mogelijk lijm te verwijderen, voordat je de kleding wast. Gebruik dit stappenplan bij lijm op je overhemd, shirt, trui, broek of andere kleding:

 1. Verwijder overtollige lijm
  Gebruik een lepel of de rand van een oude pinpas of creditcard om de overtollige lijm meteen van de kleding af te schrapen. Dat wat je hiermee verwijdert hoef je er niet uit te wassen, dus dat is mooi meegenomen.
 2. Behandel de kleding voor
  Gebruik vloeibaar wasmiddel om de kleding voor te behandelen. Laat het alvast enkele minuten intrekken. Daarmee maak je de lijm week, dus er makkelijker uit te wassen in de wasmachine.
 3. Was de kleding volgens het wasvoorschrift
  Was de kleding met lijm vervolgens volgens het wasvoorschrift. Gebruik de aanwijzingen op het waslabel, bijvoorbeeld voor de temperatuur en het centrifugeren.

Tip: last van hardnekkige lijmresten in je kleding? Voeg een beetje azijn toe voor de wasbeurt.

Lijm verwijderen uit kleding: methode per materiaal

Verschillende stoffen en materialen reageren verschillend op lijm:

 • Katoen: een warm sopje werkt vaak goed. Laat het kledingstuk weken en wrijf de stof voorzichtig tegen elkaar.
 • Pique en jersey: vermijd schrobben bij meer gestructureerde stoffen, omdat het de textuur kan beschadigen. Een voorbehandeling met een mild wasmiddel en zachtjes borstelen kan helpen.
 • Delicate stoffen: overweeg professionele reiniging voor zijde of wol. Het is lastig om zelf lijm te verwijderen uit kleding in deze materialen en stoffen.

Handige huismiddelen bij lijm in je kleding

Heb je geen speciale wasmiddelen in huis, maar wil je wel snel handelen? Gebruik bijvoorbeeld:

 • Azijn bij lijm op waterbasis. Breng de azijn aan op een doek en laat het even inweken.
 • Alcohol bij synthetische lijmen. Maar test dit altijd op een onopvallend deel.
 • Nagellakverwijderaar. Pas op, het kan de kleur en stof beschadigen. Gebruik dus voorzichtig.

Tip: lukt het niet om de lijmresten te verwijderen? Bestel een mooi nieuw T-shirt. En gebruik je oude T-shirt voor het lijmen en klussen. 

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Basic T-shirts
in 3 lengtes