Materialen

Wol wassen: Tips voor Merino en andere wollen truien

Je wilt wol wassen: hoe doe je dat? Wij leggen het je graag uit, en ruimen een paar hardnekkige misverstanden uit de weg.

Om te beginnen, je hoeft (merino) wol eigenlijk niet te wassen. Een trui luchten is vaak voldoende. Bovendien is dat beter voor de trui. Merino wol is bovendien van nature antibacterieel en zal dus niet snel gaan stinken. Een nachtje luchten wil ook nog wel eens helpen, om het meteen weer fris te laten ruiken.

Zitten er vlekken op de trui? Dan wil je die natuurlijk wassen. Dat kan ook, het liefst met een wolwas wasmiddel. Een wasmiddel voor bonte was is ook geschikt, zolang je maar geen gebruik maakt van witwasmiddelen.

Na het wassen krijgt merino wol z’n oorspronkelijke vorm weer terug. Soms krult het een beetje, maar dat kun je gewoon strijken. Wij delen een aantal tips om dit zo goed mogelijk aan te pakken.

Mag ik wol wassen?

Ja, je mag wol wassen. Er zit niet voor niets een wolwas-programma op sommige wasmachines. We raden je aan om een wollen trui alleen te wassen als dat echt niet anders kan. Als even luchten voldoende is heeft dat nadrukkelijk de voorkeur. Dat geldt voor merino wol en voor andere soorten wol.

Wollen kleding in 3 lengtes
Nieuw
Rome T-shirt, Beige melange
Rome - Merino
Ronde hals Regular Fit , 100% merino
Slechts € 69,95
-30%
Riga Trui, Bruin melange
Riga
Lamswol Regular Fit , Half-zip
Slechts € 90,97 Normale prijs € 129,95
-30%
Riga Trui, Grijs melange
Riga
Lamswol Regular Fit , Half-zip
Slechts € 90,97 Normale prijs € 129,95
-30%
Chicago Trui, Bruin melange
Chicago
Lamswol Regular Fit , Ronde hals
Slechts € 76,97 Normale prijs € 109,95
-30%
Chicago Trui, Groen melange
Chicago
Lamswol Regular Fit , Ronde hals
Slechts € 76,97 Normale prijs € 109,95

Hoe moet ik wol wassen?

Een trui van wol wassen? Dat doe je het best met de hand. Een wasbeurt in de machine kan leiden tot krullen en tot pluizen. Met de hand wassen is heel eenvoudig:

  1. Vul de gootsteen of een teil met lauwwarm water (max. 30 graden) en voeg hier wat milde zeep aan toe.
  2. Stop het kledingstuk van merino wol ongeveer 1 minuut in het water. Laat de wol niet te lang in het water!
  3. Haal het kledingstuk uit de emmer en spoel met lauwwarm water (max. 30 graden) de zeep eruit.

Wil je toch de wasmachine gebruiken? Gebruik een programma voor wolwas. En ontbreekt het aan zo’n programma? Gebruik dan de volgende instructies:

  • Was niet warmer dan 30 graden Celsius
  • Centrifugeer de was op maximaal 400 toeren per minuut

Het kledingstuk komt relatief nat uit de wasmachine. Leg de trui op een handdoek en rol deze voorzichtig op om het eerste water eruit te krijgen. Droog de trui vervolgens horizontaal, dus niet hangend aan een rek. Dat voorkomt dat de trui zal uitrekken. Wring (merino) wol bovendien nooit uit, dat zou de vorm van de trui ernstig aantasten.

Tip: wil je het helemaal goed doen in de wasmachine? Gebruik een wasmiddel speciaal voor wol of delicate stoffen. Hierin zitten tarwekiem proteïnen die de stof weer lekker zacht maken. Bovendien beschermt het wasmiddel tegen vervilten en vervagen.

Hardnekkige misverstanden: maak deze fouten niet

Veel mensen zullen je afraden om wol te wassen. Zowel voor merino wol als andere wolsoorten gelden er daardoor drie hardnekkige misverstanden:

  • Niet koud wassen
    Veel mensen zullen je vertellen dat je wol koud moet wassen. Dat is niet waar. Van (te) koud leidingwater ‘schrikken’ de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
  • Wel centrifugeren
    Een te hoog toerental kan leiden tot schade aan je wollen trui of andere kleding. Andersom is een te laag toerental ook niet handig. Er zou te veel water achterblijven in de trui, waardoor drogen niet goed lukt. De trui verliest gemakkelijk z’n vorm. Centrifugeer op maximaal 400 toeren per minuut om je wollen trui veilig te wassen en alvast deels te drogen.
  • Wol hoeft niet te prikken
    Begint je wollen trui steeds meer te prikken na het wassen? Stop de trui licht vochtig in een plastic zak. Doe de trui met de zak een dag in de vriezer. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien en ervaar hoe die weer heerlijk zacht aanvoelt.

(Merino)wol strijken: zo doe je dat

Wol heeft van nature de neiging om te krullen. Dat lijkt op krimp, maar dat is het gelukkig niet. Door de trui te strijken herstel je de pasvorm van jouw merino wollen trui.

Strijk liever niet te warm en gebruik bij voorkeur stoom. Of gebruik een strijkinstelling speciaal voor wol. Je hoeft dan niet extra voorzichtig te doen, dus kunt gewoon strijken zoals je dat gewend bent.

Wollen truien opbergen (pas op voor motten)

Berg je de trui weer op na het wassen en strijken? Controleer de kledingkast regelmatig op motten. Ze zijn dol op verschillende soorten wol, waaronder kasjmier. De motten leggen hun eieren bovendien op dierlijke vezels zoals die van wol, waarna de nieuwe motten de trui gebruiken als belangrijkste voedingsbron.

Op zoek naar inspiratie voor een nieuwe trui, T-shirt of overhemd? Bekijk onze collectie merino truien. Bestel je voor 23.59, dan heb je je bestelling morgen al in huis. Je hebt 100 dagen om te retourneren.

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Basic T-shirts
in 3 lengtes