Materialen

Merino wol: Welke voor- en nadelen bieden de eigenschappen?

Een merino T-shirt of trui van merino wol: wat is dat precies? De merino wol bevat unieke eigenschappen, en biedt daarmee een aantal voordelen. Maar, zitten er ook nadelen aan? De fijne stof is niet zo goed bekend, dus we leggen het je graag allemaal uit.

Inhoud:

Wat is merino wol?

Wat is merino wol? De wol komt van het merinoschaap (vandaar de naam). Het is een van de sterkste en oudste schapenrassen ter wereld. De wol van de schapen is bijzonder zacht. Dat maakt het heel populair voor allerlei kleding.

De wol is bovendien heel duurzaam en diervriendelijk. De schapen worden één keer per jaar geschoren, in het voorjaar. Dat voorkomt oververhitting, in de warme zomers.

Waar komt de merino wol vandaan?

De merinoschapen leven in Nieuw-Zeeland. Je vindt ze vooral op de bergen van het Zuidereiland. Ze grazen in grote kuddes. De wol van de schapen beschermt ze tegen de koude winternachten. Het kwik daalt er regelmatig tot ver onder 0 graden Celsius. Andersom kan het in de zomer met meer dan 35 graden heel heet worden. De merino wol van de schapen reguleert hun temperatuur, dus vormt de ideale vacht gedurende een groot deel van de verschillende seizoen.

5 unieke eigenschappen

Merino wol kent een aantal unieke eigenschappen. Dat maakt de stof bijzonder goed geschikt voor kleding, zoals shirts en truien. De voordelen van merinowol op een rijtje:

  • Zelfreinigend
  • Zeer slijtvast
  • Te dragen in zomer en winter
  • Zacht en jeukt niet
  • Makkelijk te onderhouden

1. Zelfreinigend

Merino wol bevat lanoline. Dat is een soort waslaag, die de stof zelfreinigend maakt. Dat betekent dat geurtjes niet in de stof kunnen trekken. Je hebt daar geen last van, ook niet na een dag of langer dragen.

Je zal merken dat de merino wol langer hygiënisch blijft, en snel één van je favoriete shirts of truien zal zijn. Na het dragen hoef je je kledingstuk niet elke keer te wassen, een nachtje luchten is voldoende. Bij (intensief) zweten zul je deze wel af en toe moeten wassen.

2. Zeer slijtvast

Tegelijkertijd is merino wol voor kleding bijzonder slijtvast. De duurzaamheid voorkomt dat je al snel slijtage gaat zien, en de kleding er minder mooi van wordt.

De zeer fijne structuur van de stof stoot bacteriën af. Dat voorkomt dat je de kleding vaak moet wassen, waardoor slijtage veel minder kans krijgt. In plaats daarvan houd je het lang mooi en netjes, om het iedere keer opnieuw aan te trekken.

3. Voor de zomer en de winter

Je kunt de merino wol zowel in de zomer als de winter dragen. Dat komt door de sterke regulerende factor van de kleding. In de winter voelt het lekker warm aan, terwijl het in de zomermaanden lekker koel blijft. Zo heb je geen last van overmatig zweten. En krijg je het aan de andere kant toch niet koud als de temperaturen buiten beginnen te dalen.

4. Zacht en jeukt niet

Het fijne van merino wol voor shirts en truien of andere kleding is dat het heerlijk zacht aanvoelt. Het is een natuurlijk product, en dat voel je er iedere keer aan af. Tegelijkertijd jeukt het niet, zoals je daar bij andere stoffen soms last van kunt hebben. Dat maakt de wol goed geschikt om het iedere dag te dragen.

Merino wol kleding in 3 lengtes
Nieuw
Rome T-shirt, Beige melange
Rome - Merino
Ronde hals Regular Fit , 100% merino
Slechts € 69,95
Actie
Blackburn Coltrui, Forest green
Blackburn
100% merino Regular Fit , Col
Slechts € 119,95

5. Makkelijk te onderhouden

Merino wol is ten slotte heel makkelijk te onderhouden. De fijne structuur van de stof stoot bacteriën af, hierdoor hoef jij jouw kledingstuk van merinowol niet vaak te wassen. ven uithangen is bij een trui vaak al voldoende. Op die manier lucht je de stof, die er zelf voor zorgt dat er weinig sprake is van nare geurtjes.

De voordelen en de nadelen

Op basis van de eigenschappen biedt merino wol voor kleding een aantal fijne voordelen. Uiteraard staan daar een paar nadelen tegenover, dus ook die delen we met je.

Voordelen van merino wol

  • Dunne en fijne vezels
    Merino wol heeft zeer dunne en fijne vezels. Het grote voordeel daarvan is dat bacteriën weinig tot geen kans krijgen. In plaats daarvan blijft je kleding langer netjes, en heb je geen last van nare geurtjes.
  • Heerlijk zachte kleding
    De kleding voelt heerlijk zacht aan, ook als je de merino wol al veel vaker gedragen hebt. Het komt door de fijne vezels, die voelen als zo’n lekkere trui die je het liefst iedere dag aan zou trekken.
  • Minder plooien in de stof
    Bovendien heb je met merino wol minder last van plooien in de stof. Het is een van de fijne eigenschappen. Dit maakt strijken een stuk makkelijker. Sterker nog, vaak is strijken helemaal niet nodig.

Nadelen van merino wol

  • Duurdere wolsoort
    De wol van de merino schapen is exclusief, dus daarom ook wat duurder. Je betaalt een hogere prijs. Daarmee kies je ondertussen wel voor kwaliteit, dus onderaan de streep maak je een goede keuze.
  • Zwaarder dan kasjmier
    Ben je op zoek naar luxe wolsoorten? Houd er dan rekening mee dat merinowol niet zo licht is als bijvoorbeeld kasjmier. Aan de andere kant is merino een stuk beter betaalbaar, dus toch weer een betere keuze.
  • Opletten met wassen
    Merino wol is een fijne en delicate stof, die een speciale behandeling vraagt. Gelukkig hoef je de kleding niet vaak te wassen, dankzij het zelfreinigende vermogen. Je doet het langst met je trui als je deze op de hand wast. Wil je liever de wasmachine gebruiken? Kies dan voor het wolwas of handwasprogramma.

Onze Merino truien zijn van 100% Merino wol. Hoge kwaliteit wol voor een trui die lang mee gaat. Bekijk ons assortiment online. Een uitgebreid assortiment voor je nieuwe lange T-shirt, polo, trui of broek. Voor 23:59 besteld, Morgen in huis. Pas op je gemak thuis, je hebt 100 dagen om te retourneren.

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Basic T-shirts
in 3 lengtes