Een overhemd is toch gewoon een overhemd?! Er zijn wel degelijk verschillen tussen een casual- en een zakelijk overhemd (dress shirt) die je moet kennen. In dit blogartikel willen we deze verschillen benoemen, zodat je nooit meer het verkeerde overhemd draagt of koopt.

1. De lengte van het overhemd

Het eerste verschil tussen een casual en een zakelijk overhemd is de lengte. Een business shirt is een stuk langer dan een casual overhemd, waardoor deze gemakkelijker in de broek gedragen kan worden. De lengte van het overhemd zorgt ervoor dat het dress shirt niet zomaar uit de broek gaat hangen of dat ondergoed zichtbaar wordt.

Een casual overhemd daarentegen is een stuk korter en hoort tot de broekzakken te komen. Een overhemd dat langer dan wel korter is wordt over het algemeen als slordig gezien. Voor langere mannen is het dus goed opletten bij het passen.

2. Kraag/boord van het overhemd

Een ander belangrijk verschil tussen een casual- en dress overhemd is de kraag/boord van het overhemd. Een stevige boord wijst in vrijwel alle gevallen op een dress shirt. Ook de afstand tussen de boordpunten is bij een dress shirt wijder dan een casual overhemd. De reden is vrij simpel er moet namelijk genoeg ruimte zijn voor een stropdas.

3. Maatindicatie

In veel gevallen wordt er bij casual overhemden gewerkt met een S/M/L en XL maatsysteem en bij dress overhemden met een boordmaat (37 – 47). Deze harde vuistregel is niet altijd meer te gebruiken, zeker bij modeketens die zowel formele als informele kleding produceren. Bekijk daarom altijd naar de andere indicatoren die in dit artikel genoemd worden.

4. Borstzakjes met knopen

Een business shirt moet zo clean mogelijk zijn en heeft om die reden vaak geen zakjes of andere attributen. Een casual shirt heeft vaak wel borstzakjes met knopen, stiksels en patroontjes.

5. Kleuren en patronen

Een van de laatste zichtbare verschillen tussen een business shirt en een casual overhemd is het gebruik van kleuren. Zakelijke shirts hebben veel zachtere kleuren. Denk hierbij aan een wit overhemd of lichtblauw overhemd. Ook overhemden een streep of ruit kunnen voor zakelijke gelegenheden gedragen worden. Casual shirts hebben fellere kleuren en mogen best een druk patroon hebben, aangezien ze niet onder een pak gedragen worden.