Wanneer je T-shirts mooi wilt houden dan is het goed om te weten hoe je het shirt moet behandelen. Met juiste behandeling van je T-shirts heb je er langer plezier van. In labeltjes met symbolen wordt veel kledingstukken uitgelegd hoe je het shirt moet behandelen bij het wassen en drogen. Maar wat staat er nog meer in een kledinglabel? We leggen het kort uit aan de hand van het label in een Girav T-shirt.

Productiegegevens

In het label van de Girav basic T-shirts wordt allereerst het model van het shirt vermeld. Naast het model wordt ook een productie/ordernummer vermeld in het label. Met dit productienummer is te herleiden in welke batch het shirt geproduceerd. Mochten er productiefouten voorkomen in T-shirts dan kan aan de hand van het productienummer de datum van de productie, maar ook de machine worden herleid en kan het probleem worden verholpen.

Materiaal van het T-shirt

De samenstelling van het materiaal van het shirt wordt ook vermeld op het label. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor een bepaalde stof, dan vind je hier de informatie terug van de bestandsdelen van het materiaal. Natuurlijke vezels als katoen en linnen veroorzaken maar zelden een allergische reactie. Synthetische vezels, zoals polyester zijn meer elastisch en waterbestendig, maar zorgen ook vaker voor irritatiereacties van de huid.

Wasvoorschrift

In veel T-shirts wordt het wasvoorschrift vermeld in de vorm van labels. Bij de T-shirts van Girav is naast de symbooluitleg ook een tekstuele uitleg te vinden:

• Svp met soortgelijke kleuren wassen
• Wassen op max 40 graden
• Niet bleken
• Niet chemisch reinigen
• Warm strijken
• Niet in de droger drogen

Symbolen op het label van een T-shirt

Natuurlijk zijn ook de bekende wassymbolen terug te vinden in de shirts. In de Girav T-shirts vind je de volgende terug:

40graden Geschikt voor machinewas. Gebruik het gewone programma, met een maximale temperatuur van 40° Celsius. Er kan ook normaal gecentrifugeerd worden.
bleken-nee Geen (chloor)bleekmiddel gebruiken; daar is de kleding niet tegen bestand.
drogen-nee Dit kledingstuk is er niet tegen bestand om in de wasdroger gedaan te worden.
strijiken-2 Gebruik niet de heetste stand van het strijkijzer, omdat dit de kleding kan schaden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij stoffen als wol en een mix van polyester. Strijk maximaal op 150° Celsius.
stomen-niet-chemisch Niet geschikt voor chemische reiniging bij de stomerij. Gebruik zelf thuis ook geen vlekkenverwijderaar, aangezien de in de kleding gebruikte stof hier niet tegen bestand is.

Alles over labels in kleding

Wil je weten welke symbolen er nog meer op labels terug te vinden zijn. Bekijk hier de blogpost waarin we alle symbolen op een rijtje hebben gezet.