Wassen met azijn: kan dat? Je haalt voor nog geen 50 cent een fles in huis, dus voordelig is het in ieder geval wel. En je kunt het voor allerlei klusjes in en om het huis gebruiken. Maar, ook voor de was?

Kleding wassen met azijn: kan dat?

Ja, je kunt kleding wassen met azijn. Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt. Bovendien wordt het water ‘zachter’, door het kalk dat het azijn eruit verwijdert. De reinigende werking komt extra goed tot z’n werk, zonder dat het middel giftig of schadelijk voor het milieu is.

Tip: was je met azijn? Je hoeft je geen zorgen te maken over de geur, die komt namelijk totaal niet terug in je kleding en in ander wasgoed.

Benieuwd hoe je moet wassen met azijn? Dat kan op een paar verschillende manieren:

 • Draai een kookwas met een scheutje azijn
  De beste manier om van kalk in de wasmachine af te komen. Ideaal voor de periodieke reiniging, waarna je weer veel schoner kunt wassen.
  • Scheutje azijn in de waslade
   De ideale toevoeging bij het wasmiddel. Je zal merken dat je kleding meteen zachter aanvoelt, omdat azijn de kalk in het water verwijdert.
  • Voorbehandelen met azijn
   Te maken met lastige vlekken? Gebruik een beetje azijn en laat ze als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Wassen met azijn: ook voor sportkleding

Je kunt jouw kleding wassen met azijn. Zowel T-shirts als sportkleding en al het andere dat je weer lekker fris en schoon wilt hebben. Maar, was met zowel azijn als een ander wasmiddel. Voor de frisse en fijne geuren waar we aan gewend zijn geraakt. Voor de geur van azijn hoef je niet bang te zijn, maar het heeft van zichzelf ook niet de frisse geur die we kennen van de wasmiddelen.