Als je 2 dezelfde soorten polo’s of T-shirts koopt dan mag je verwachten dat de krimp gelijk is. Toch is dit niet altijd zo: de kleur van het shirt bepaalt namelijk mede de hoeveelheid krimp. Dit komt omdat eerst het garen wordt gemaakt, het doek gebreid en vervolgens geverfd.

De ene kleur wordt op een hogere temperatuur geverfd dan de andere en ook de duur van het verfproces verschilt per kleur. Elke verfkleur bestaat uit verschillende stoffen / chemicaliën die elk een invloed hebben op het doek en ook de uiteindelijke krimp wanneer het product gereed is. M.a.w. Wanneer je bijvoorbeeld 6 verschillende kleuren hebt zullen deze kleuren een verschillend krimppercentage vertonen. Uiteraard is het wel zo dat de verschillen klein zullen zijn. Dit wordt getest voordat de T-shirt productie begint.

Hoeveel krimp is normaal en toegestaan?

In de textielbranche geldt bij fabrikanten de algemene regel dat 5% is toegestaan wanneer het geadviseerde wasproces wordt gevolgd. Feitelijk geven alle fabrikanten aan dat, wanneer je nieuwe shirts of polo’s koop 5% aan als krimp getolereerd wordt. Houd dus rekening met de krimp bij het aankopen van een nieuw T-shirt.

Een T-shirt dat  je onder een pak draagt is meestal iets langer om kreukels en ribbels in je broek te voorkomen. Voor een juiste lengte moet je uitgaan van een lengte van zo’n 16-20 centimeter vanaf de broekrand (tot of net over het kruis). Na een aantal was- en droogbeurten blijft er dan nog ruim 10 centimeter over. Dit is voldoende lengte om te kunnen bukken en strekken zonder dat je T-shirt uit je broek naar boven kruipt.

Is minder dan 5% krimp dan niet mogelijk?

Het is logisch dat je het liefst een T-shirt koopt dat wasbeurt na wasbeurt net zo lekker blijft zitten als de eerste keer dat je het shirt aan had. Daarom wil je niet dat een T-shirt gaat krimpen.

Het is zeker mogelijk om T-shirts te produceren die niet of nauwelijks krimpen, maar T-shirts produceren die helemaal niet krimpen is niet mogelijk. Dit komt omdat katoen een natuurlijk product is en altijd een bepaalde werking heeft.

Om T-shirts te ontwikkelen die minimaal krimpen, moeten de shirts meerdere voorbehandelingen ondergaan en natuurlijk is de gebruikte katoensoort ook van belang.

Krimp bij T-shirts van Girav

Wil je weten hoe Girav er voor zorgt dat de krimp op T-shirts minimaal is? Lees dan het artikel: Girav zorgt er voor dat jouw shirts minimaal krimpen.

Kan ik een wasdroger gebruiken?

Ja, dat kan, droog dan wel op een lagere temperatuur. Veel van onze klanten doen dit en de praktijk leert dat de shirts zich goed houden. Het is wel zo dat de levensduur van de shirts korter is en het kan voorkomen dat de boord minder mooi blijft. Elastan kan niet zo goed tegen hogere temperatuur en zal zijn elasticiteit eerder verliezen. Voor poloshirts adviseren we dit overigens zeker niet te doen omdat piqué stof niet zo goed tegen hoge temperaturen kan.

Lees ook: