De aanschaf van een overhemd lijkt op het eerste gezicht een gemakkelijke keuze. Je meet de boordmaat op en stapt naar de winkel om een leuk model uit te zoeken. Niet is minder waar, er zijn zoveel verschillende soorten overhemden te koop dat het moeilijk wordt om een model te vinden die bij jou past.

Niet alle overhemden zijn bijvoorbeeld geschikt om casual te dragen of juist voor zakelijke gelegenheden. In deze blog zullen we een aantal tips geven waaraan je moet denken bij het uitzoeken van een overhemd.

Voor welke gelegenheid heb je het overhemd nodig?

De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is voor welk gelegenheid je precies een overhemd zoekt. Voor onder een pak of juist als casual kledingstuk.

Casual overhemd

Wanneer je voor een casual overhemd kiest is het belangrijk dat het overhemd niet te lang dan wel te kort is. Het plaatje hiernaast laat dit goed zien. Voor mannen die een overhemd het liefst uit de broek willen dragen is het belangrijk om op de onderkant van het overhemd te letten. Een rondere afwerking maakt het overhemd geschikt om uit de broek te dragen.

Verder adviseren we je om op de boord van het overhemd te letten. Voor een casualshirt is een minder opvallende boord geschikter.

Zakelijk overhemd

Wanneer je een overhemd nodig hebt voor bij een pak zijn de keuzes die je kunt nemen bijna oneindig. Niet alleen het soort boord is belangrijk, maar ook de pasvorm, de manchettenknoppen, de stof en de mouwlengte. Hieronder een aantal vuistregels die in de zakelijke context van belang zijn.

1. Soort boord

Heb je een lange hals en/of een smal gezicht? In dit geval is het slimmer om te kiezen voor een hemdboord met brede of horizontale boordpunten. Denk aan een cut-away of widespread boord. Heb je juist een korte hals is het tegenovergestelde slimmer. Dus kiezen voor een smalle boord met langere boordpunten. De klassieke of straight point boord zijn de beste keuze voor jou.

2. De Juiste armlengte

Er is veel discussie rondom de lengte van de mouwen van een overhemd wanneer je deze draagt onder een blazer. Experts zeggen dat de lengte van de mouw van een overhemd 1.5cm onder de blazer van je pak moeten uitkomen. Als je geen blazer draagt is het van belang dat bij een gestrekte arm de onderzijde van je duim is bedekt.

3. De juiste pasvorm

Ook als je het overhemd in de broek wilt dragen is het belangrijk om een overhemd te kiezen die niet te lang en te breed zit. Het bekende parachute-effect waar het overhemd aan alle kanten over de broek bungelt moet voorkomen zien te worden.