Is het wasvoorschrift een raadsel voor je? Met onze handige wassymbolen-kaart weet jij voortaan precies wat je wel en niet mag doen. Je kunt volgens de symbolen wassen, om jouw lange kleding stralend schoon te krijgen en niet te laten krimpen. Voortaan heb je weer witte T-shirts en perfect gewassen overhemden.

Wasvoorschrift lezen: 5 soorten symbolen

Benieuwd wat de wassymbolen in het wasvoorschrift betekenen? We zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij:

 • Wassen

  Het wassymbool geeft aan op welke temperatuur je de kleding mag wassen en centrifugeren.

  Tip: was zoveel mogelijk dezelfde kleuren bij elkaar, om verkleuring te voorkomen.

60graden Geschikt voor machinewas. Gebruik het gewone programma, met een maximale temperatuur van 60° Celsius. Er kan ook normaal gecentrifugeerd worden.
40graden Geschikt voor machinewas. Gebruik het gewone programma, met een maximale temperatuur van 40° Celsius. Er kan ook normaal gecentrifugeerd worden.
30graden Geschikt voor machinewas. Gebruik een speciaal programma voor wol of delicate was, met een maximaal watertemperatuur van 30° Celsius. Centrifugeer op lagere toeren.
handwas Alleen met de hand wassen, dus niet in de wasmachine.
niet-wassen Niet wassen, en zelfs niet laten weken in water.
 • Chemisch reinigen

  Kom je het chemisch reinigen-symbool tegen? Je kunt kleding chemisch reinigen als er geen kruis door dit symbool staat. Laat kleding die dit vraagt behandelen door de stomerij.

stomen-chemisch Chemische reiniging bij de stomerij is mogelijk. Deze mag verschillende soorten reinigingsmiddelen gebruiken, zoals minerale terpentine of perchloor.
stomen-chemisch-p Chemische reiniging bij de stomerij is mogelijk. Deze mag verschillende soorten reinigingsmiddelen gebruiken, zoals tetrachloroethene,  koolwaterstof of perchloor.
stomen-chemisch-p-plus Speciale chemische reiniging bij de stomerij is mogelijk. Deze mag verschillende soorten reinigingsmiddelen gebruiken, zoals tetrachloroethene,  koolwaterstof of perchloor.
stomen-chemisch-f Chemische reiniging bij de stomerij is mogelijk. Deze mag slechts een enkele soort reinigingsmiddel gebruiken, zoals koolwaterstof, fluorcarbon of minerale tempetine.
stomen-chemisch-f-plus Speciale chemische reiniging bij de stomerij is mogelijk. Deze mag slechts beperkte reinigingsmiddelen gebruiken, met beperkingen qua temperatuur.
stomen-niet-chemisch Niet geschikt voor chemische reiniging bij de stomerij. Gebruik zelf thuis ook geen vlekkenverwijderaar, aangezien de in de kleding gebruikte stof hier niet tegen bestand is.
 • Bleken

  Dit symbool op het wasvoorschrift geeft aan of je de kleding met bleekwater of geconcentreerd bleekmiddel kunt behandelen. Daarmee kun je vlekken verbloemen en wegwerken.

bleken-ja Het is mogelijk dit kledingstuk te bleken met (chloor) bleekwater of geconcentreerd bleekmiddel.
bleken-nee Geen (chloor)bleekmiddel gebruiken; daar is de kleding niet tegen bestand.
 • Strijken

  Volgens de symbolen wassen en daarna strijken? Dit symbool geeft aan of je de kleding mag strijken en tot welke temperatuur dat maximaal is toegestaan.

strijiken-3 Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose.
strijiken-2 Gebruik niet de heetste stand van het strijkijzer, omdat dit de kleding kan schaden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij stoffen als wol en een mix van polyester. Strijk maximaal op 150° Celsius.
strijiken-1 Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
strijiken-nee Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.
 • Drogen

  Na het wassen de kleding in de droger drogen? Dit symbool geeft aan wat de beste manier is, bijvoorbeeld om krimpen te voorkomen.

drogen-2 Je kunt dit kledingstuk in de wasdroger doen en tot hoge temperatuur laten drogen.
drogen-1 Je kunt dit kledingstuk in de wasdroger doen, maar niet op hoge temperatuur.
drogen-nee Dit kledingstuk is er niet tegen bestand om in de wasdroger gedaan te worden.
drogen-liggend Geen gebruik maken van de wasdroger. Om vervorming van de kleding te voorkomen, laat je dit kledingstuk liggend drogen.
drogen-hangens Laat dit kledingstuk hangend drogen. Geen gebruik maken van de wasdroger.
drogen-niet-drogen Hang dit kledingstuk nat op om te laten drogen. Geen gebruik maken van de wasdroger.

Was tekens in kleding: beter wassen

Aan de hand van de was tekens in de kleding wassen? Volg met de bovenstaande tips het wasvoorschrift en houd jouw kleding zo lang mogelijk mooi. Bijvoorbeeld als je een nieuw T-shirt koopt, net als andere favoriete kleding die je graag draagt.

Nieuwe kleding kopen?
Op Girav.nl hebben we een grote collectie T-shirts, poloshirts, overhemden en truien. Voor 23:59 besteld, Morgen in huis. Probeer het thuis uit, we hanteren een 100 dagen retourtermijn.