Ja, trek wat blauws aan de volgende keer dat je voor de camera kruipt om te solliciteren. We deden samen met recruiters onderzoek naar de beste kleding om ook in deze tijden van lockdown die nieuwe baan te scoren. En wat blijkt? Blauw is de absolute winnaar. In donkerblauw, lichtblauw en bijvoorbeeld in combinatie met zwart of donkergrijs. Tinten die dan wel weer hun eigen psychologische effect hebben.

De beste sollicitatie-outfit

Wat draag je tijdens een video-sollicitatie voor het scherm? In een overhemd met pullover en ondershirt heb je meteen een voorsprong op de andere kandidaten. In mooi blauw natuurlijk, waarbij de tint bepaalt wat je psychologisch uitstraalt:

 • Donkerblauw
  Ultieme loyaliteit, dus perfect om onbewust uit te stralen dat je er helemaal voor zal gaan in je nieuwe functie. Bij een organisatie waar je lang zal werken, dus waar ze veel aan je zullen hebben. 
 • Lichtblauw
  Enorm betrouwbaar, waarmee je laat zien dat ze op je kunnen bouwen. En vertrouwen, dus dat je een belangrijke aanwinst bent voor de organisatie. 
 • Blauw met zwart of donkergrijs
  Geloofwaardig(er) overkomen? Dan is de combinatie van blauw met zwart of donkergrijs een goede keuze.

En dat blauw zet je natuurlijk voor een zoveel mogelijk neutrale achtergrond. Voorkom allerlei prulletjes of afleiding, bijvoorbeeld omdat er ineens iemand uit je huishouden door het beeld loopt.

Tip: weten wat de dresscode is bij het bedrijf waar je gaat solliciteren? Uit ons onderzoek blijkt dat kandidaten vooral de social media-kanalen checken, om niet té overdressed voor de dag te komen. Al is dat nog altijd beter dan underdressed. 

Niet zenuwachtig

En voorkomen dat je niet (te) zenuwachtig bent als je gaat solliciteren? De recruiters waarmee we het onderzoek deden hebben nog een paar handige tips voor je:

 • Op tijd zijn
  Ook online, zorg dat je er ruim op tijd bent. Sta klaar in de virtuele wachtruimte. 
 • Fris jezelf op
  Ben je er lekker op tijd klaar voor? Gebruik nog wat deo. Niemand die het ruikt natuurlijk, maar het geeft je meer zelfvertrouwen. 
 • Surf over de bedrijfswebsite
  Bekijk wat pagina’s op de bedrijfswebsite en breng jezelf in de werkmodus. 

En onze beste tip? Draag een anti-zweetshirt, dan weet je zeker dat je zelfs op afstand heel koeltjes over zal komen. 

Lees meer: