Het wassen van een cotton / cashmere pullover kan tegenwoordig gewoon in de wasmachine. Veel mensen denken dat cashmere wol een speciale en complexe behandeling nodig heeft, maar dat is beslist niet vereist. Je kunt de pullovers gewoon wassen in de wasmachine, mits de wastemperatuur niet te hoog is en je het wasgoed niet op de hoogste stand centrifugeert. Heeft je wasmachine een wol- of handwas instelling? Gebruik die dan om je cashmere pullovers te wassen.

Handwas of wolwas programma

Het beste is om cashmere kleding te wassen op het handwas- of wolwas programma van de wasmachine. Keer de pullover voor het wassen binnenstebuiten en stel de machine in op maximaal 30 graden. De speciale hand- of wolwas programma’s die de wasmachines bieden regelen automatisch dat het toerental voor centrifugeren beperkt wordt. Heb je niet zo’n wasprogramma, stel dan de centrifuge in op maximaal 800 toeren. Was een cashmere pullover nooit samen met scherpe voorwerpen zoals ritsen of gespen.

Het in vorm brengen en daarna drogen van een pullover

Nadat de pullover uit de wasmachine komt dient deze weer in de juiste vorm te worden gebracht. Dit is een belangrijk proces en dient te gebeuren als de pullover nog nat is.  Door het wassen kan, door de gebruikte garenmix,  iets van vormverlies optreden. Melange garens hebben hier iets meer last van dan uni kleuren. Dit is overigens niet erg en kan eenvoudig worden gecorrigeerd;

– Schud de pullover iets uit en leg de naden op elkaar.
– Rek de pullover waar nodig en breng de pullover zo in de juiste en gewenste vorm.
– Laat de cashmere pullover in deze juiste vorm vervolgens liggend (op een handdoek of een droogrekje) drogen.

Droogt u de cotton / cashmere pullover niet op een hanger of hangend aan een rek! Zo voorkom je dat de pullover uitrekt en zijn vorm verliest. Doe een cashmere pullover ook nooit in de wasdroger. Wanneer je de cashmere pullover in de wasdroger droogt, zal deze zeker krimpen en zijn pasvorm verliezen.

De pullover luchten

Het is niet direct noodzakelijk om je kledingstuk na het dragen te wassen. Nare geurtjes kunnen vaak ook verwijderd worden door het kledingstuk na het dragen simpelweg te laten luchten. Gewoon op een kledinghanger bij een open raam of buiten: uw kledingstuk ruikt dan weer lekker fris. Ook een mogelijkheid is om het kledingstuk tijdens het douchen op te hangen in de damp van de badkamer. Cashmere is een natuurlijke vezel die zich tot op zekere hoogte zelf schoon kan maken.

Het strijken van een cashmere pullover

De pullover kan voorzichtig gestreken worden op een lage temperatuur, zonder gebruik van stoom, aan de binnenkant. Vaak staat dit in het wasetiket aangeduid als een strijkijzer met 1 stip erin. Mocht je strijkijzer niet over verschillende temperaturen beschikken dan kun je een vochtig katoenen doek tussen het kledingstuk en het strijkijzer leggen om de wol te beschermen.

Stomen

Wanneer het kledingstuk vlekken heeft kan je de stof zachtjes inwrijven met een vlekkenmiddel (zonder bleek). Mochten de vlekken er niet uit gaan, raden we aan om het kledingstuk naar een stomerij te brengen. Een cashmere pullover kan bij de stomerij uitstekend chemisch worden gereinigd en daarmee verdwijnen (bijna) alle vlekken en geurtjes uit de pullover.

In het kort:

– Je cashmere pullover kan je gewoon wassen in de wasmachine
– Gebruik bij machinewas een handwas- of wolprogramma op maximaal 30 graden
– Breng de pullover nat in de juiste, gewenste vorm
– Laat vervolgens liggend drogen; doe de pullover nooit in de droger
– Indien nodig lauw binnenstebuiten strijken, zonder stoom.

Veel plezier met je cotton cashmere pullover van Girav!