Is het dragen van een overhemd met stropdas nog wel van deze tijd? Dit is een discussie die veel modeontwerpers, fashion experts en uiteraard de mannelijke stropdasdrager bezighoudt. In dit blogartikel willen we ingaan op deze kwestie en het vanuit meerdere perspectieven belichten.

Het begin van het eind?

Achttien jaar geleden gebeurde er iets opmerkelijks op TV. In 1998 deed Prins Claus demonstratief zijn stropdas af tijdens een lezing en wierp hem op de grond met de uitspraak: “Stropdasdragers aller landen verenigt u en gooi het knellende ding weg”. Deze actie werd in 1998 wereldwijd door de pers opgepakt.

Stropdas nog altijd een statussymbool?

Vroeger heerste het idee dat je een geslaagd man was als je een eigen kantoor, grote stoel, eigen secretaresse en auto van de zaak had. Het dragen van een pak met stropdas maakte dit plaatje af. Mannen voelde zich machtiger en hadden vaak een hogere status in de maatschappij dan mannen die geen stropdas droegen.

Tegenwoordig is het beeld wat we hebben bij een succesvolle/geslaagde mannen wel degelijk veranderd. Invloedrijke ondernemers waaronder: Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Lary Page, Elon Musk en Richard Branson hebben hieraan bijgedragen.

Toch blijkt uit diverse onderzoeken dat het dragen van een stropdas nog altijd bepaalde emoties oproept. Als je iemand voor de eerste keer tegenkomt is de kans vrij groot dat deze persoon: netter, deskundiger en geloofwaardiger overkomt wanneer hij een stropdas draagt.

Desondanks daalt het aantal mensen dat een stropdas naar zijn werk draagt. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat nog maar 6% van de Amerikaanse mannen een stropdas draagt naar zijn werk.

Stropdas dragen op speciale gelegenheden

Op bruiloften en sollicitatiegesprekken is het dragen van een stropdas nog steeds redelijk gebruikelijk. Je hebt als stropdasdrager ook de mogelijkheid om non-verbale psychologische trucjes te gebruiken om bijvoorbeeld intelligenter, betrouwbaarder, energieker over te komen. Hieronder een aantal voorbeelden waarin het dragen van een stropdas een bepaald beeld kan creëren:

  • Een roodkleurige stropdas: wordt vaak geassocieerd met macht, ontzag en energie.
  • Een blauwkleurige stropdas: wordt vaak geassocieerd met kalmte en vertrouwen.
  • Een geelkleurige stropdas: wordt vaak geassocieerd met de waarden zekerheid en optimisme.

Vooral politici en mensen die veel in de media verschijnen maken dankbaar gebruik van deze kleurenpsychologie.

Wel of geen stropdas in huis?

Het mooie van een stropdas is dat je hem af kunt doen. Wanneer je merkt dat je overdressed bent op een bruiloft of op een congres is het afdoen van een stropdas gemakkelijker dan er geen één bij je te hebben. Een universeel te gebruiken stropdas in de garderobe van een man is nog altijd een aanrader.