Minder tijd kwijt zijn ’s ochtends vroeg en toch goed gekleed voor de dag komen op werk of bij een afspraak? Dat doe je door te investeren in topstukken. Tijd om overzicht te creëren in je kledingkast en enkele key pieces toe te voegen.

1.    Inventariseer wat je in je kast hebt hangen

De eerste stap naar een flexibele garderobe is uitzoeken welke kleren je op dit moment in je kast hebt hangen:

  • Zijn kleren versleten of niet meer te herstellen? Gooi deze dan weg.
  • Draag jij kleren niet (meer), maar zijn deze nog wel bruikbaar? Er zijn veel verschillende manieren om een ander blij te maken met de kleren die jij niet meer draagt.
  • Leg kleren die gerepareerd of vermaakt moeten worden apart, zodat je dit kan regelen.

Houd bij het doorspitten van je kledingkast in je achterhoofd wat voor kleding je nodig hebt en welke stijl bij jou past. Heb je zakelijke kleding nodig voor werk? Sportieve kleding? Of voornamelijk informele kleding?

2.    Kies je topstukken uit

Klaar met het uitzoeken van je kledingkast? Dan heb je nu een uitgedunde garderobe vol kleren die je wel draagt. De volgende stap is het vaststellen van je key pieces. Het belangrijkste kenmerk van een topstuk is flexibiliteit:

  • Kies een kledingstuk uit, bijvoorbeeld een t-shirt.
  • Bekijk op welke manieren je dit t-shirt kan combineren.
  • Zijn er slechts één of twee combinaties mogelijk met de rest van je garderobe? Dan is dit kledingstuk geen key piece. Een topstuk is flexibel te gebruiken in je garderobe.

Het is niet nodig dat alle kleren in je kledingkast flexibel te gebruiken zijn. Ga voor 50/50: zorg dat de helft van je kleding veelzijdig is. Enkele voorbeelden van flexibele topstukken zijn:

  • een donkere jeans
  • een grijze, donkerblauwe of olijfgroene pullover
  • enkele basic t-shirts
  • een wit of lichtblauw overhemd

De voordelen van topstukken

Het investeren in flexibele topstukken heeft een paar voordelen. Als je niet van winkelen houdt, hoef je dit minder vaak te doen; je hebt immers al goede, kwalitatieve kledingstukken in je kledingkast hangen waar je veelvuldig mee kan combineren.

Een tweede voordeel is dat je kledingkast overzichtelijk is en dat je eenvoudig outfits samenstelt; zo ga je goed gekleed over straat zonder er te veel tijd aan te besteden.

Kan jouw garderobe nog wel enkele key pieces gebruiken om een goede basis te leggen? Ga dan op zoek naar de kledingstukken die je eenvoudig combineert. Daarnaast zijn de kwaliteit van het materiaal en de pasvorm erg belangrijk; een investering betekent tevens dat je langere tijd van de kleren kunt genieten.