Blouses en overhemden worden vaak als synoniemen van elkaar gebruikt. Klopt dit wel?  Hebben deze twee kledingstukken wel dezelfde betekenis of is er een verschil tussen een overhemd en een blouse?

Definitie blouse

De blouse verwijst naar het werkwoord bloezen. Bloezen houdt in dat een kledingstuk een bollend en overhangend deel bevat. De blouse wordt voornamelijk door vrouwen gedragen omdat het een vrouwelijke uitstraling heeft: je stopt het kledingstuk in jouw broek en trekt het vervolgens weer een klein stukje omhoog zodat het net over de broekrand valt.

Definitie overhemd

Een overhemd wordt voornamelijk door mannen gedragen. Dit kledingstuk is langer en valt meer langs het lichaam, hierdoor benadrukt het de mannelijke lichaamsvormen meer.

Verschil blouse en overhemd

Wat is het verschil tussen een blouse en een overhemd? Het grootste verschil is wie de kledingstukken dragen en waarom dit zo is. Zo zijn de overhemden dus bedoeld voor mannen, terwijl de blouse over het algemeen bij een vrouw in de kledingkast hangt. Het is een vergelijkbaar kledingstuk, maar door de uitstraling ervan is het overhemd mannelijker en de blouse vrouwelijker.

Zo vouw je netjes een Girav overhemd op

Waarom verschil overhemd blouse onduidelijk is

Waarom worden de termen blouse en overhemd dan toch door elkaar gebruikt? Veel mensen kennen het verschil niet en zien het als eenzelfde kledingstuk. Deze misvatting heeft voornamelijk te maken met de jaren ’80 van de 20e eeuw. De kledingstijl die behoorde bij de New Wave muziek werd ook wel ‘New Romanticism’ genoemd: romantische kleding. Hier vielen ook blouses onder, die door bekende namen zoals David Bowie, Boy George en Duran Duran werden gedragen. In deze tijd werd de blouse dus ook een kledingstuk voor mannen, maar dit verwaterde in de loop van de tijd weer.

Overhemd bestellen bij Girav

Is het verschil tussen een blouse en overhemd jou nu duidelijk? Heb je na het lezen van deze blog ook zin om nieuwe overhemden in huis te halen? Bij Girav hebben we een ruim assortiment overhemden voor mannen. Kies jouw favoriete kleur, een mooie pasvorm en de juiste maat: bestellen maar!