Baleinen in een overhemd: wat zijn dat? Je komt ze tegen in meer chique overhemden, maar ook steeds vaker in andere modellen. Het gaat om baleinen van metaal en parelmoer, net als in goedkopere materialen zoals plastic.
Wat is het doel van die baleinen en wanneer kies je daarvoor? We leggen je uit over dit onderdeel van het overhemd, geplaatst in de kraag (de boord).

Wat zijn baleinen?

Baleinen zijn dunne strips in de boord van een overhemd. De strips zijn tegenwoordig vaak gemaakt van plastic of PVC. De meer luxe overhemden hebben baleinen van parelmoer of metaal. Vroeger werd er zelfs gebruik gemaakt van been.

Het meest bekend zijn de kraag baleinen, in de boord. Toch komen ze op veel meer plekken voor, bijvoorbeeld in korsetten en lijfjes zonder schouderbandjes. Het is een versteviging van een overhemd of een kostuum.

Oorsprong van baleinen

Baleinen in een overhemd helpen om de kraag netjes te houden. Dankzij de plaatsing in de boord blijven de punten van de kraag goed naar voren of naar buiten staan.

De strips zitten in sommige gevallen vast in de boord. In andere gevallen zitten ze los en zijn ze uitneembaar. Mét baleinen krijgt het overhemd een meer formele uitstraling, zonder baleinen oogt het overhemd meer casual.

Overhemd met baleinen kopen

Bekijk online onze overhemden met en zonder baleinen. Ze zorgen voor een nette kraag, door de punten daarvan recht te houden. Zonder baleinen hebben de punten de neiging om te krullen.

Deel dit bericht: